Zonsverduistering jaagt Duitse netbeheerders schrik aan

De invloed van het weer op de opbrengst van zonnepanelen en windturbines is groot. Voor de netbeheerder, de organisatie die het elektriciteitsnet in balans moet houden, een grote uitdaging. Nu echter vrezen de Duitse netbeheerders voor een volkomen voorspelbaar natuurverschijnsel; zonsverduistering.

Netstabiliteit in geding door zonsverduistering

Vrijdag 20 maart 2015, tussen half tien en half twaalf ’s ochtends, schuift de maan tussen de zon en de aarde. An sich fijn natuurlijk dat we dit zo ver van te voren al zo precies weten. Toch is de voorbereiding op dit voorspelbare verschijnsel zeker niet eenvoudiger dan de reactie op een plotseling optredende donderwolk.

Een wolkendek bedekt vrijwel nooit het hele land in eens en trekt, op de schaal van Duitsland, relatief traag voorbij. Tijdens de zonsverduistering valt er plotseling 80% minder zonlicht op álle zonnepanelen in Duitsland. Dat betekent, met bijna 40 GW aan zonne-energie in Duitsland, een snelle en forse dip in de energievoorziening.

Vooral ‘zonsopgang’ na zonsverduistering lastig

Dat de opwek van PV grotendeels wegvalt wanneer de maan voor de zon schuift is zeker en goed te voorspellen. Gas en kolencentrales zullen deze dip opvangen, ook als mensen bij het optredende tegelijkertijd nog wat extra lampen aan doen.

Het gedrag van PV-inverters na afloop van de zonsverduistering is iets lastiger in te schatten; de meeste zonnepanelen zullen direct weer energie gaan leveren, anderen moeten even opnieuw opstarten en een enkele installatie raakt van verwarring misschien op tilt. De conventionele elektriciteitscentrales, die net op stoom waren, moeten nu direct weer terugschakelen maar in welke stappen is onzeker. Al met al in ieder geval een aardige test voor het Duitse elektriciteitsnetwerk.

Zonneweides uit voorzorg afschakelen?

Dankzij het aantrekkelijke subsidieregime zie je in Duitsland veel grootschalige zonne-energiecentrales, boeren hebben grote schuren tot hele weilanden vol. Als de netbeheerder inderdaad serieuze problemen verwacht dan ligt het voor de hand in overleg met de eigenaren van deze grotere installaties af te spreken deze even helemaal af te schakelen. Dat gaat tijdelijk ten koste van de duurzame opwek maar houdt het netwerk als geheel buiten de gevarenzone.

Vooralsnog echter eerst het weer maar eens afwachten. Wie weet is het vrijdag 20 maart 2015 toevallig toch al bewolkt, maakt het de netbeheerder al een stukje makkelijker. 😉

Bron: Tweakers.nl
ImageCredit: evgkursai @ sxc.hu


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...