Water desinfecteren en tegelijkertijd eten koken met Jompy
In de meeste ontwikkelingslanden is er voldoende water maar zijn er weinig bronnen schoon genoeg om het te kunnen drinken. Met koken en filteren wordt het water al een stuk veiliger en met de simpele waterkoker Jompy kan dat koken weer een stukje efficiënter.
Minder brandhout sprokkelen in de derde wereld
De Jompy is een platte spiraal gemaakt van holle metalen buisjes. Hij past over diverse hittebronnen en functioneert meteen als rooster voor een pan om in te koken. Met wat slangen sluit je de Jompy aan op een iets verhoogde vuilwaterbron. Zwaartekracht stuwt het water door de spiraal met als resultaat kokend (maar verder tamelijk veilig) drinkwater.
Door het bereiden van voedsel en de desinfectie van het water te combineren is in totaal tot 60% minder brandstof nodig. Zeker wanneer de primaire brandstof uit gesprokkelde biomassa bestaat blijft er direct veel meer tijd over om nuttiger te in te vullen. Natuurlijk scheelt het ook CO2-uitstoot en – veel belangrijker – gevaarlijke rookgassen binnenshuis.
http://vimeo.com/15564523
Meer info: Jompy
ImageCredit: sued @ sxc.hu
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Lijkt me wel dat dit apparaat een hele hoop van de hitte wegneemt die anders in het koken van je gerecht gaat, het vuur zal dus wel veel langer moeten branden om het gerecht te kunnen bereiden.
Zoals bijna altijd bij goeie Ideeën vergeten ze net dat kleine detail te vermelden waardoor ik ze minder serieus neem terwijl het nog steeds een topinnovatie(tje) is.
Lijkt me wel dat dit apparaat een hele hoop van de hitte wegneemt die anders in het koken van je gerecht gaat, het vuur zal dus wel veel langer moeten branden om het gerecht te kunnen bereiden.
Zoals bijna altijd bij goeie Ideeën vergeten ze net dat kleine detail te vermelden waardoor ik ze minder serieus neem terwijl het nog steeds een topinnovatie(tje) is.