Update QBotix: Robot solar-tracker voor zonnepanelen
Fotovoltaïsche zonnepanelen presteren het best als ze recht in het directe zonlicht staan. Veel zonnepanelen worden daarom uitgerust met trackingsystemen die de stand van een paneel continu bijstellen aan de stand van de zon. Tech start-up QBotix heeft een mooie innovatie die het volgen van de zon veel goedkoper maakt.
//Update 16 mei 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 11 september 2012):
Forse investering in SolBot zonnerobot van QBotix
Alweer bijna twee jaar geleden waren we zeer enthousiast over QBotix. Inmiddels heeft de start-up uit Sillicon Valley ook investeerders enthousiast gekregen; 12 miljoen dollar wordt er gestoken in de doorontwikkeling van het robotsysteem dat grote zonneparken efficiënter maakt door de zonnepanelen in de zon te richten.
Dit principe is niet nieuw, de manier waarop wel; De SolBot maakt solartracking stukken goedkoper en zonneparkprojecten daarmee tot wel 20% winstgevender. Onder andere de Duitse energiegigant E.On ziet QBotix wel zitten en naar eigen zeggen heeft het bedrijf in Groot-Brittannië en Japan reeds overeenkomsten voor de implementatie van de technologie. Mooi nieuws, via DuurzaamBV.
//Einde update.
QBotix robot richt zonnepanelen recht in de zon
In Nederland is solar-tracking niet zo’n issue, direct zonlicht komt maar weinig voor. Zonnepanelen werken ook bij bewolking prima maar met het diffuse licht bieden trackingsystemen weinig winst. De panelen worden bij ons daarom in de regel onder een hoek van 30 graden (met de grond) richting het zuiden gefixeerd.
In zonniger streken worden PV-panelen wel geleverd met zon-volgsystemen. Een dergelijk systeem draait de panelen om hun horizontale (en soms ook rond de verticale) as zodat de panelen altijd optimaal opgesteld staan. Deze systemen voegen natuurlijk iets toe aan de installatiekosten toe en verbruiken een percentage van de geproduceerde energie, ook zijn ze zeer onderhoudsgevoelig.
Ondanks bovengenoemde nadeeltjes verdienen de solartrackers zich zelf makkelijk terug. Toch vond QBotix dat het beter kon; de start-up uit Silicon Valley ontwikkelde een robotje dat langs een monorail een heel park aan zonnepanelen strak in het gelid houdt. In plaats van honderden motortjes die allemaal apart aangestuurd moeten worden, allemaal energie verbruiken en allemaal stuk kunnen gaan is er nu nog maar één component dat stroom verbruikt en gestuurd moet worden. Veel beter te onderhouden en veel goedkoper. Per robot kan het systeem tot 300 kW aan geïnstalleerd vermogen aan.
Bron: Co.EXIST
Meer info & plaatje: QBotix.com
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.