Planet Mechanics: Duurzaam met powertools, schroot en enthausiastme

In de media domineren zweverige geitenwollensokken en gewiekste marketingpakken de beeldvorming rond duurzaamheid. De serie Planet Mechanics is in dat geheel op populair technische en tegelijkertijd Brits ouwehoerende wijze echt een verademing.

Hands-on klussen aan duurzame oplossingen

Planet Mechanics is een serie van National Geograpic uit 2008. In elke aflevering wordt op een bijna A-Team-achtige wijze een klein energievraagstuk aangepakt met wat er ter plaatse aan materiaal en energie voorhanden is.

Met veel lassen en slijpen en weinig dromen en meten wordt in een paar dagen een golfenergiecentrale, strontvergister of een solarcooker in elkaar geklust. Terloops komen alle natuurkundige principes en de belangrijkste belemmeringen aanbod.

Mede door heldere animaties steek je er dus stiekem ook nog wat van op. De gave demonstraties zorgen er daarna voor dat je ook daadwerkelijk een gevoel krijgt voor de energie die uit een bepaalde hernieuwbare bron te winnen valt.

Zelf een waterkrachtcentrale of windmolen bouwen

Hieronder aflevering drie, waarin voor een afgelegen hostel een windturbine en een waterkrachtcentrale gebouwd worden uit materialen die gewoon bij de bouwhandel verkrijgbaar zijn. Op wikipedia een overzicht van de afleveringen. Alle acht afleveringen zijn het kijken meer dan waard.

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...