Zonlicht uit een fles

Bij ontwikkelingshulp is het vaak de vraag of onze westerse techniek wel wordt begrepen bij de doelgroep. Zoals eigenlijk overal geldt zijn ook op dit vlak de simpelste oplossingen vaak het best.

// Update 24 oktober 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 30 mei 2012):

In het kader van de Dutch Design Week dook design-ambassadeur Daan Roosegaarde dit pareltje gisteren op in De Wereld Draait Door. Prima reden om ook hier de oude koe nog eens uit de sloot te halen. Wat een fantastisch inspirerende, doodsimpele top-innovatie!

//einde update

Daglicht in het donker

In de zich ontwikkelende wereld leven veel mensen onder golfplaten, tussen blinde muren. Voor glas of ander lichtdoorlatend materiaal is meestal geen geld. Hoewel elektrisch licht en/of petroleumlampen redelijk goed beschikbaar zijn zijn de netwerken nog onbetrouwbaar of de kosten simpelweg te hoog. Hierdoor is het in de huizen, ondanks de veelal zonnige klimaten, ook overdag knap duister.

Een prachtig simpele oplossing belooft daar nu verandering in te brengen; met een lege colafles, wat bleek en een beetje lijm is een uitstekende zonnelamp te maken. Hiermee is er overdag voldoende fel en prettig daglicht en blijft er geld over om ook na zonsondergang een lampje aan te doen. Bekijk het onderstaande filmpje voor een goed beeld van zowel de genialiteit als de effectiviteit van het concept.

Laten we als westerse wereld stoppen met het weggeven van zonnepanelen die de meeste mensen hier al niet begrijpen. Ontwikkelingshulp kan veel goedkoper als we mensen de wereld insturen met dit soort ideeën. De vinding is zo eenvoudig en met dergelijk beperkte middelen te realiseren dat lokale ondernemers er zonder opstartkosten leuk aan kunnen verdienen.

 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...