Zonne-energie met behoud van architecturale waarde, PV-in-lood
Over 2012 is het aantal Nederlandse huishoudens dat energie opwekt met zonnepanelen verdubbeld tot een totaal van ± 100.000. Dat gaat de goede kant op! Hoewel functie in deze wereld absoluut voor vorm gaat zou men de panelen hier en daar met iets meer moeite stukken smaakvoller kunnen plaatsen.
Update 13 augustus 2013 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 9 februari 2013):
Canadese kerk verwerkt zonnepanelen in glas-in-lood
Dat vrome christenen af en toe stiekem ook heidense zonaanbidders kunnen zijn wisten we reeds van de Gereformeerde Kerk in het Overijsselse dorpje Den Ham hieronder. Dat het nog mooier en christelijker kan bewijst een kerkelijke gemeenschap in Saskatoon, de zonnigste stad van Canada.
Aanvankelijk was er het plan het dak van de nieuwe kerk te bedekken met zonnepanelen maar dit werd, vermoedelijk terecht, afgeschoten als te lelijk. Zonne-energie bleef echter een wens (DuurzaamBedrijfsleven). Een oplossing werd gezocht en gevonden; in de combinatie van Old-skool glas in lood en hightech gekleurde zonnepanelen.
Glas-in-lood kunstenaar Sarah Hall ontwierp voor de moderne kerk opvallende ramen welke rond de 2500 kWh aan zonne-energie zullen opleveren. In de renders uit 2011 hieronder een indicatie van het resultaat dat inmiddels als het goed is is opgeleverd.
//Einde update.
Zonnepanelen zijn niet lelijk, zonnedaken te vaak wel
Mensen mensen, let nou toch eens op hoe die panelen er op het dak uitzien. Een beetje symmetrie kan echt geen kwaad. Wanneer je acht panelen in banen van drie legt en er blijft ergens een hoekje open, schaf dan toch ook dat negende paneel aan. De keuze voor duurzame energie is een reden om voor de volle 100% trots op te zijn, zorg dan ook dat je dat daadwerkelijk kan worden!
PV fabrikanten gaan overigens ook zeker niet vrijuit. Werkt het echt zoveel makkelijker om van elke losse zonnecel de hoekjes af te knippen? Kunnen de aluminium profielen niet een likje zwarte lak krijgen voordat er een PV-module van wordt gebouwd?
Gereformeerde kerk legt zonnepanelen in kruisvorm
Het zijn de kleine dingen die het doen en die zullen echt niet de hele wereld kosten. Alleen al een strakke opstelling doet wonderen voor het aangezicht. In het plaatselijke sufferdje bij mij ouders zag ik hiervan een uitstekend voorbeeld; de Gereformeerde Kerk in het Overijsselse dorpje Den Ham verving recent alle gloeilampen door LED-lampen en had ook nog ruimte voor een mooie set van 52 zonnepanelen. Deze werden geïnstalleerd in de bekende kruisvorm, strak in het midden van een geschikt schuin dak. Super!
Als een lichtelijk bedaagd instituut als de kerk het voor elkaar krijgt om het huis van god te verfraaien met duurzame energie kan dan moet het u thuis toch ook lukken? Of vergt het goddelijke inspiratie om nieuwe technologie smaakvol te combineren met bestaande bebouwing?
Bronnen: Tubantia (papier, 9 feb. 2013) / Energie+
ImageCredits: DebbieMous @ sxc.hu / Nederlands Dagblad
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Interessant artikel! Mooi om te zien dat er achter de schermen keihard gewerkt wordt om ‘de zonnepaneel’ te verbeteren. De ontwikkelingen gaan hard; want kijk maar eens hoe een zonnepaneel er 10 jaar geleden uit zag. Zelf werk ik voor http://onsgroen.nl/ en wij doen hard ons best om de laatste ontwikkelingen bij te houden.