Efficiënter koken met zelfroerende pan
De Japanse tandarts Hideki Watanabe heeft een pan uitgevonden die opwarmend water automatisch laat wervelen. Een geinige gadget voor in de keuken die ook nog eens voor een kleine energie winst zorgt.
De innovatieve pan heeft geen bewegende onderdelen en werkt volledig dankzij thermodynamische effecten. Door de speciale structuur op de bodem van de pan en de groeven in de wand ontstaat bij het koken van water als vanzelf een kolkje. De inhoud van de pan blijft hierdoor voortdurend in beweging en door dit mixen warmt het water als geheel een stuk sneller op.
Naast dit kleine energetische voordeel valt er vermoedelijk ook veel te besparen op de afwas en de afvalbak; de pasta, rijst of groenten in de pan blijven nooit stil liggen en koeken dus ook niet aan. In het onderstaande filmpje blijkt de opgewekte stroming veel sterker dan ik had gedacht, wie weet kan dit principe op industriële schaal ook nog eens van pas komen.
Bron: Gizmodo
- Uitbater gascentrale wil vergoeding voor beschikbaarheid - 03 dec 2024
- Verticale zonnepanelen van nog niet één turf hoog in Oslo - 02 dec 2024
- Gascentrale bespaart miljoenen kuubs aardgas met e-boiler - 27 nov 2024
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Gaaf! Hebben!