Duurzamer internetten dankzij DataCenterKoeling™
Dankzij het internet zijn veel aspecten van het leven duurzamer geworden; we printen steeds minder, de wereld overvliegen om elkaar tijdens een vergadering recht in de ogen te kunnen kijken is niet meer nodig en ook het dagelijkse file-ritje van en naar kantoor is – mits de baas meewerkt – geen uiterste noodzaak meer.
Kattenfilmpjes en torrents vreten energie
Aan de andere kant is het internet er ook nieuw bij gekomen, als extra grootverbruiker van energie. Telecom Italia rekende in 2008 uit dat het downloaden van een film een kleine 3 kWh kost, vergelijkbaar met het kookwasprogramma van de gemiddelde wasmachine. Destijds werd gerekend met 700mb per film, tegenwoordig is dat eerder 7.000mb.
Vermoedelijk is het energieverbruik niet lineair meegeschaald maar het zal per film ook zeker niet minder zijn geworden. Ga er voor de vuist weg van uit dat als je een film of serie per week download dat alle milieuwinst van het braaf wassen op 30 graden in een klap verspeelt. Ongetwijfeld een grotere milieu-impact dan je verwachtte ;).
Serverkoeling goed voor 40% energieverbruik
Wie zijn laptop langdurig daadwerkelijk op schoot gebruikt, weet dat hij flink warm kan worden. De processor (de rekenkern in een computer) produceert tijdens zijn werk enorm veel hitte en moet dan ook actief gekoeld worden, gebeurde dit niet dan zou hij in enkele minuten smelten.
Net als je laptop hebben ook servers een of meer processoren en in een datacentrum staan vaak honderden servers dicht op elkaar. Logischerwijs vergt dit grondige klimaatbeheersing; in oudere serverparken gaat tot wel 40% van de energie verloren aan het koel houden van de servers. De kattenfilmpjes en andere ‘natuurfilms’ die we dagelijks consumeren hebben dus een enorme impact, zowel op local als global warming.
Overgedimensioneerde koeling inefficiënt
Wanneer we het in huis zelf te warm krijgen zetten we een raampje open. Voor datacenters is dit niet genoeg en ook niet zonder meer verantwoord: Vochtige lucht en stofdeeltjes zijn een risico voor de gevoelige elektronica. Buitenlucht wordt daarom eerst voorbehandeld en daarna in grote volumes door de datacenters gepompt.
Volgens Jo van de Pas, directeur van Data Center Infra Solutions, wordt hierbij veel energie verspild. Aan de hand van het better-safe-than-sorry denken wordt de buitenlucht veel te ver doorgekoeld en veel te snel door de serverruimten gestuurd. De lucht bij de uitlaat is vaak koeler dan de lucht die binnen kwam. Zonde van de moeite.
Koelen met buitenlucht en dauwpuntkoeling
DataCenterKoeling™ optimaliseert de klimaatbeheersing van datacenters: moderne processoren kunnen best tegen een beetje hitte, pas ruim boven de dertig graden beginnen ze echt te klagen. Zeker in Nederland is de temperatuur van de buitenlucht 95% van het jaar dus ruim voldoende om de servers op temperatuur te houden.
Alleen tijdens spaarzame warme periodes in de zomer moet de temperatuur iets omlaag. Hiertoe benut DataCenterKoeling™ opnieuw een oersimpel principe; het verdampen van water. Op de dagen dat wij onszelf koelen door te zweten wordt in de datacenters de lucht door een verdampingskoeler geblazen. Deze wordt bevochtigd door er leidingwater overheen te sproeien. Het verdampen van het water geschiedt vanzelfsprekend in een gescheiden systeem, zodat de damp niet bij de elektronica komt.
De energie voor de waterverdamping (2500Watt per liter water) wordt aan de doorstromende warme lucht ontrokken en deze koelt daardoor sterk af. Het verdampen van het water alleen is ruim voldoende om de lucht terug te koelen. Tijdens de extreme hittegolven afgelopen zomer, met temperaturen tot boven de 37°C, is tot meer dan 12 graden afkoeling gemeten!
Lichte overdruk in plaats van indoor-storm
De laatste grote optimalisatie van DataCenterKoeling™ is de distributie van de koellucht. In reguliere systemen geschiedt dit via een verhoogde computervloer. Dit vergt veel druk omdat de lucht omhoog geblazen moet worden. De natuurwetmatigheid is dat koude lucht neervalt en warme lucht uit zichzelf opstijgt. Het ‘actieve koeldak’ van DataCenterKoeling™ maakt daar maximaal gebruik van en is dan ook ontwikkeld met een gewoon gezond boerenverstand.
De servers hebben stuk voor stuk ook eigen ventilators die de koele lucht naar behoefte aanzuigen. In het systeem van DataCenterKoeling™ wordt daarom de gehele serverruimte op een lichte overdruk gebracht. Indien nodig pakt elke individuele server wat koele lucht en deze lucht wordt via de hete rekenkernen direct naar buiten gevoerd. De meet en regelsystemen van DataCenterKoeling™ zorgen vervolgens dat zowel de temperatuur als druk in de ruimte waar de zelfstandige servers staan precies op orde blijven.
Hierdoor zakt het energiegebruik gerelateerd aan koeling met minimaal 85% ten opzichte van conventionele koelinstallaties. En omdat koeling zo’n significante kostenpost is, verdient het simpele systeem zich al binnen één jaar terug. Voor datacenters dus een uitgelezen kans om grof te verdienen aan duurzame innovatie!
Op 8 november 2013 presenteert Accenture de Innovation Awards.
In aanloop naar de finale bespreken we op Wattisduurzaam.nl de concepten van aansprekende deelnemers. DataCenterKoeling™ is een van de drie finalisten in de categorie Energy & Chemicals en tevens nog in de running voor de overkoepelende publieksprijs. Wilt u de kansen van DataCenterKoeling™ bij deze laatste prijs vergroten? Kijk hier en stem via Facebook, Twitter of LinkedIn!
Meer informatie over de Accenture Innovation Awards?
Kijk op Innovation-Awards.nl.
ImageCredit: mmagallan @ sxc.hu
Meer info: DataCenterKoeling.nl
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Wel even schrikken hoeveel het downloaden van een filmpje kost.
Vooral gezien er volgens mij erg veel “gewoon voor de heb” wordt gedownload. Films worden overgepompt op een externe harde schijf om vervolgens helemaal niet te kijken.
Als we daadwerkelijk alleen de films die we ook echt willen kijken downloaden is het trouwens toch nog wel milieuvriendelijker dan gewoon een DVDtje kopen toch? incluus productie, distributie naar de winkels toe (die overigens ook gekoeld/verwarmd worden) en je eigen tripje op en neer naar de verhuurtoko/winkel.
Wel mooie oplossing voor die serverparks :). Met bijkomend nadeel dat ik me toch weer minder schuldig voel over het gebruik van internet…
Wel even schrikken hoeveel het downloaden van een filmpje kost.
Vooral gezien er volgens mij erg veel “gewoon voor de heb” wordt gedownload. Films worden overgepompt op een externe harde schijf om vervolgens helemaal niet te kijken.
Als we daadwerkelijk alleen de films die we ook echt willen kijken downloaden is het trouwens toch nog wel milieuvriendelijker dan gewoon een DVDtje kopen toch? incluus productie, distributie naar de winkels toe (die overigens ook gekoeld/verwarmd worden) en je eigen tripje op en neer naar de verhuurtoko/winkel.
Wel mooie oplossing voor die serverparks :). Met bijkomend nadeel dat ik me toch weer minder schuldig voel over het gebruik van internet…