Zonnedak 20 procent sneller terugverdiend via deelconcept

Pujanak, via Wikimedia public Domain

Energiemarktplaats Powerpeers maakt het delen van zonnestroom extra aantrekkelijk. Huishoudens die hun overschot aan elektriciteit via de marktplaats verhandelen, verdienen 4 cent per kilowattuur extra.

Jaarlijks zo’n € 50 extra inkomsten uit zonnepanelen

De extra vergoeding komt bovenop de salderingsregeling en terugleververgoeding die huishoudens met zonnepanelen sowieso al ontvangen. Powerpeers claimt dat de regeling de terugverdientijd van een zonnedak met tot wel 20 procent verkort.

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft Powerpeers in april dit jaar in de markt gezet, naast Nuon. De marktplaats regelt de administratie rond de verkoop van zonnestroom van particulieren. Via het platform koop je zonnestroom in van het dak van je buren, vrienden of ouders en weet je zeker dat de kilowatturen echt duurzaam zijn opgewekt. Voor de opwekkers maakt Powerpeers het delen van de zonnestroom nu nog aantrekkelijker.

Zonnepanelen bijplaatsen of thuisgebruik aanpassen?

https://youtu.be/SBf7yjiBYMs

Voor echte creatievelingen is de extra vergoeding, ‘volledig onafhankelijk van saldering of teruglevering’, mogelijk een prikkel om meer dan voorheen de opgewekte stroom het net op te sturen. Thecla Thielemans, woordvoerder van Powerpeers, maakt zich hierover echter geen zorgen: “We verwachten niet dat mensen hun thuisgebruik erdoor aanpassen. We hebben dit aanbod vooraf getest bij onze opwekkers en klanten op zowel inhoud als effect.”

Uit de pilots bleek volgens Thielemans niet dat mensen hun verbruikspatroon aanpassen: “Wel dacht men nog actiever aan de slag te gaan met het delen van energie en wellicht nog een aantal extra panelen aan te schaffen.” Bij de huidige salderingsregeling is het financieel niet aantrekkelijk om over een heel jaar meer elektriciteit op te wekken dan je gebruikt. Dat resulteert niet per se in de meest logische of esthetisch meest aantrekkelijke zonnesystemen.

Aanbiedingen zoals die van Powerpeers, of het vergelijkbare zonnecollectief van Vandebron, maken het aantrekkelijker om thuis extra duurzame energie op te wekken. Zo benutten huishoudens de capaciteit van een omvormer optimaal en kan een extra zonnepaneel – alleen al voor de symmetrie op het dak – opeens wel uit.

Bron: Powerpeers / Imagecredit: Pujanak, via Wikimedia public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...