Megafohn slaat windenergie op in gloeiend hete stenen
De Duitse industriegigant Siemens presenteert een nieuw concept om overtollige elektriciteit op te slaan. Overschotten aan windstroom zet Siemens om in hitte. Een stoomturbine maakt er uren later weer elektriciteit van.
Siemens test samen met de Technical University Hamburg Harburg (TUHH) elektriciteitsopslag op basis van warmte. Bij 600 graden Celsius houden goedkope stenen de energie vast.
In de Future Energy Solution (FES) van Siemens en de TUHH brengt een elektrisch warmtekanon de hitte over op gesteente in een geïsoleerd reservoir. Als de opgeslagen energie weer nodig is, jaagt Siemens de hitte door een ordinaire stoomcyclus. De onderzoekers mikken op een energetisch rendement van 50 procent.
45 megawattuur energieopslag in een olympisch zwembad
Siemens, de TUHH en energiebedrijf Hamburg Energie schalen het concept op tot enkele tientallen megawatturen aan opslag. In de lente van 2017 draait dit systeem op proef met een stoomturbine van 1,5 megawatt. Die produceert uit de opgeslagen hitte desgewenst de hele dag elektriciteit. In eerste instantie verwachten de samenwerkende partijen een kwart van de opgenomen energie terug te winnen. Bij doorontwikkeling is 50 procent haalbaar, nog steeds een stuk minder dan de 90 tot 95 procent van een lithiumaccu. De FES concurreert dan ook vooral op de kostprijs van opslag.
“Het systeem is bewust simpel ontworpen”, zegt Till Barmeier, projectmanager namens Siemens. “Alle thermische componenten hebben zich in de praktijk bewezen en de stoomturbine kunnen we uit serie leveren. Zo ontwikkelen we in een tijdsbestek van maanden een schaalbare en praktische oplossing.” Het ruimtebeslag van de gloeiende stenen is de enige grens aan het concept. Siemens denkt de geïsoleerde hittebuffers ondergronds te installeren. Daarmee is het een mooi alternatief voor pumped hydro storage (omkeerbare waterkrachtcentrales).
Bron: Siemens / Imagecredit: RyanMcGuire, via Pixabay Public Domain / Anonymous Dissident, via Wikimedia CC / Siemens
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Een stoomturbine met 50 % rendement kan nooit. Alleen bij hele hoge temperaturen (en dus druk) kom je op 40 %. Alleen een combinatie van gasturbine en stoomturbine (Steg) kom je op 56 % elektrisch vermogen. Maar in dit geval is er geen aardgas of synthese gas dat door een gasturbine verbrandt kan worden.