Oplossing kernfusieraadsel

Onderzoekers aan de Princeton Universiteit hebben de veelbelovende kernfusie technologie weer een stapje dichterbij gebracht. Huidige testreactoren kunnen op den duur waarschijnlijk dubbel zoveel energie leveren.

Stabiel plasma voor kernfusie

Natuurkundigen die werken aan de realisatie van kernfusie hebben lang gepuzzeld op het plotseling uiteenvallen van het plasma in de reactoren. Dit plasma is nodig voor de fusiereactie, waarin twee waterstofatomen bij extreem hoge temperaturen samensmelten tot een heliumkern. Omdat het plasma regelmatig maar onvoorspelbaar instabiel werd kozen operators van de testfaciliteiten er tot nu toe voor om te werken met een stevige veiligheidsmarge, onder voor de reactie sub-optimale condities.

De wetenschappers hebben nu nieuwe inzichtenverworven in de theoretisch maximale dichtheid van het plasma  waardoor veel beter is te voorspellen onder welke condities de reactie nog betrouwbaar te sturen is. Hierdoor kunnen de testcentrales veel meer energie leveren en wordt het hopelijk snel mogelijk eindelijk eens meer energie uit de fusiereactor te verkrijgen dan er wordt toegevoerd.

Bron: Technology Review

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...