Absoluut dieptepunt voor Shell; Ikea-meubels van bioplastic
5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit: Shell pompt door in diepzee, Ikea biobased, autodelen succesvol in Londen, Ede houdt fietsen ook in dewinter aantrekkelijk en ABB maakt scheepvaart schoner.
1.Absoluut dieptepunt voor Shell: 11.000 meter onder zee
Olieconcern Shell heeft in de Golf van Mexico zijn Stones olieveld in productie genomen. Op volle capaciteit pompt het concern dagelijks 50.000 vaten olie van 3.000 meter onder het zeeoppervlak én nog eens 8.000 meter onder de zeebodem. Shell gaat daarmee dieper dan rampplatform Deepwater Horizon van BP. Technisch bewonderenswaardig, bedrijfseconomisch twijfelachtig en maatschappelijk totaal overbodig.
2.Ikea samen met bio-energiegigant in duurzame meubels
Het Finse biobrandstoffenconcern Neste slaat de handen in een met meubelgigant Ikea. Samen werken de Scandinavische bedrijven aan betaalbaar bioplastic voor de hele wereld. Ikea en Neste kiezen voor biobased plastics die chemisch identiek zijn aan kunststoffen gemaakt uit olie. Zo zijn de hernieuwbare meubels, borden en prullenmanden via de reguliere wegen te recyclen. Met de Amerikaanse startup Newlight werkt Ikea daarnaast aan plastic dat direct uit CO2 gemaakt is. Opschalen van dit proces zal echter langer duren dan via de biomassastromen van Neste.
3.Al meer dan 20.000 Londenaren delen een BMW
https://youtu.be/9dJcf5uFMAI
BMW’s autodeelprogramma DriveNow heeft in London 20.000 gebruikers. Die maken samen gebruik van een 290 auto’s. De totale autodeeleconomie in Londen telt inmiddels 185.000 leden die, ook via vergelijkbare platforms van ZipCar en Ford, 2.800 auto’s delen. Volgens BusinessGreen scheelt dat een file van 25.000 wagens op de Londense wegen, omdat een deel van de leden zijn eigen auto verkocht.
4.Verwarmd fietspad in Ede motiveert fietsers
Het fietspad voor de deur van het ROC in Ede blijft deze winter begaanbaar zonder strooizout. Leidingen van het lokale (biomassagestookte) warmtenet liggen onder het fietspad. Het onvermijdelijke warmteverlies van de buizen houdt het wegdek ijsvrij. Ede test het systeem, een uitvinding van Easypath, nu op ongeveer 500 meter. Als het komende winter bevalt, volgen mogelijk meer fietsstroken in de gemeente.
5.ABB bereidt scheepvaart voor op schone aandrijving
https://youtu.be/PVuaz5bGOtU
Het Zwitserse techconcern ABB heeft zijn elektrische aandrijving voor cruiseschepen en ijsbrekers verbeterd. De stroom komt nog uit fossiele plofmotoren maar ten opzichte van een directe verbinding met de schroef bespaart het Azipod-systeem tot 20 procent brandstof. De pods maken de overstap op bijvoorbeeld waterstof eenvoudiger. Bovendien draaien ze 360 graden in het rond, wat de schepen extra wendbaar maakt.
Imagecredit: Shell
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.