Lagerwey verslaat 21 concurrenten met winddeal in Rusland
Update: Het Nederlandse Lagerwey is niet ‘s werelds grootste windturbinebouwer maar verrast de markt al jaren met sterke innovaties. Henk Lagerweij: “De offshore windsector toont veel interesse in onze klimmende kraan.”
Update 20 juni 2017: Mooie deal voor Lagerwey: Het Russische energiebedrijf Rosatom traint in een joint venture met de Nederlandse windturbinebouwer Russisch personeel om jaarlijks 250 windturbines te bouwen en een veelvoud daarvan te onderhouden. Lagerwey is door Rosatom geselecteerd uit een groep van 21 potentiële technologiepartners. Het Russische concern heeft opdracht voor 970 megawatt aan windturbines in zijn thuisland.
Update 17 december 2016: Lagerwey heeft in drie dagen € 2 mln opgehaald om de bouw van zijn nieuwe windturbinefabriek te financieren. Mee-investeren kan nog. De campagne via crowdfundplatform DuurzaamInvesteren.nl loopt tot 31 januari 2017 of tot het maximum van € 2,45 mln bereikt is.
Hieronder een interview van 11 september 2016 met Henk Lagerweij, oprichter van Lagerwey.
Pionier Lagerwey: ‘We schalen op naar 50 turbines per jaar’
De zaken gaan goed bij Lagerwey. De vraag naar de windturbines groeit en de Gelderse windturbinebouwer groeit goed mee. “Het startschot voor onze nieuwe fabriek is gegeven”, zegt oprichter Henk Lagerweij. “In Barneveld produceren we straks 50 windturbines per jaar.”
De windmolens die de fabrikant op de nieuwe locatie produceert, genereren per stuk maximaal 4,5 megawatt aan duurzame stroom. Bijna 75 procent meer dan het huidige topmodel, waarvan Lagerwey er nu jaarlijks 25 bouwt. Lagerweij: “Afgemeten naar vermogen is de uitbreiding van onze productiecapaciteit dus nog een stuk groter.”
Duurzame betrouwbaarheid en grote vernieuwingskracht
Ondanks de mooie stap in capaciteit blijft Lagerwey ook met de nieuwe fabriek een bescheiden speler op de wereldmarkt. De Nederlandse windturbinebouwer trekt de aandacht van de concurrentie niet met productievolumes maar des te meer met baanbrekende innovaties.
Al in de jaren negentig stapte Lagerweij over op direct drive-technologie. Een slijtgevoelige tandwielkast bovenin de windmolen is hiermee overbodig. Dit maakt de Lagerwey-techniek zeer betrouwbaar.
De laatste jaren focust Lagerweij zijn innovatiekracht op de bouwlogistiek van windparken. De torens van de Lagerwey-turbines zijn opgebouwd uit modulaire stalen platen. Pas op de bouwlocatie vormt de fabrikant deze tot buisvormige secties.
“Waar andere fabrikanten de onderdelen met speciaal transport moeten vervoeren, gebruiken wij per mast slechts enkele gewone vrachtwagens”, zegt Lagerweij. Met de hoogte van de turbines groeit ook de diameter van de mastsecties. Concurrenten komen daarmee echt in de knel met het vervoer. “Die stappen over op betonnen torens maar dat levert bij de sloop over twintig jaar weer nieuwe uitdagingen op. Onze stalen mast heeft dan nog een mooie restwaarde.”
‘Climbing crane’ voor hogere en goedkopere windmolens
Deze zomer presenteerde Lagerwey een ‘klimmende kraan‘ waarmee de fabrikant opnieuw bespaart op transportkosten. Deze kraan klampt zich vast aan het deel van de mast dat al is opgebouwd en klimt door totdat ook de wieken gemonteerd zijn. “Die mast staat er toch al”, zegt Lagerweij. Zo is een tweede tijdelijke toren voor de kraan niet nodig en kan Lagerwey al het hijswerk voltooien met slechts drie vrachtwagens aan materieel.
“De innovatie is met veel enthousiasme ontvangen, zeker ook vanuit de offshore windsector”, zegt Lagerweij. “Offshore bedrijven zien de kraan als een uitkomst voor onderhoud.” Huren van een gespecialiseerd hijsschip is nog duurder dan een kraan voor op land.
Voordat we de klimmende kraan op zee zien, test Lagerwey zijn concept echter eerst uitvoerig op land. “Al begin 2017 nemen we een prototype in gebruik. We zien dit concept voorlopig vooral als een aanvulling op ons eigen werk”, zegt Lagerweij. “Zo kunnen we onze turbines nog weer hoger en op lastigere locaties opbouwen.” Waar een conventionele hijsmachine 3.000 vierkante meter aan vrije ruimte op de grond nodig heeft, kan de klimkraan al aan de slag met 350 vierkante meter aan de basis van de windmolen. Windenergie op gunstige maar moeilijke locaties, bijvoorbeeld smalle dijken of krappe bergkammen, is daarmee nu wel haalbaar.
Coöperaties en stekkerauto als wegbereider voor windenergie
De Lagerwey-turbines draaien van Finland tot India maar zijn ook in trek in thuisprovincie Gelderland. Bij Nijmegen en in de Achterhoek ontwikkelt de fabrikant dit jaar twee windparken, samen met lokale initiatieven. “We zijn een puur Nederlands bedrijf en we werken graag samen met kleinere energiecoöperaties”, zegt Lagerweij. Als de lokale gemeenschap mee-ontwikkelt en omwonenden ook eigenaar zijn, valt de weerstand tegen windturbines volgens Lagerweij grotendeels weg. “Belangrijk, want die turbines moeten toch echt gebouwd worden.”
Over de vele protesten tegen windprojecten in Nederland maakt Lagerweij zich niet al te veel zorgen. Dat de windmolens alsmaar groter worden, ziet hij daarbij juist als een voordeel: “Als de turbines hoger zijn, lijken ze kleiner en kijk je er sneller onderdoor.” Dankzij het groeiende formaat en vermogen zijn er bovendien minder windturbines nodig om de duurzame energiedoelen te halen. “Wat voor hoge bomen geldt, klopt ook voor grote windmolens. Die vangen veel meer wind.”
Naast lokale energiecoöperaties ziet Lagerweij ook in de opmars van zonne-energie en elektrisch vervoer belangrijke steun voor zijn industrie. “Door het grote aantal zonnepanelen neemt het energiebewustzijn sterk toe.” Opwekken van eigen duurzame energie is leuk maar wie thuis ook zijn stekkerauto oplaadt, beseft dat zonnepanelen alleen niet genoeg zijn. Lagerweij: “Als de elektrische auto straks echt doorbreekt, verwacht ik dat mensen snel positiever tegenover windturbines staan.”
Imagecredit: Lagerwey
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
7 reacties
[…] Bewust beknoptMet deze korte updates belichten we alles dat wel het vermelden maar niet een volledig artikel waard is. De originele bron is gelinkt in de tekst. Meer nieuws en achtergronden over windenergie: Nieuwsarchief Windenergie | Overzicht: Voor- en nadelen van windmolens | Interview windpionier Lagerweij […]
[…] Bewust beknoptMet deze korte updates belichten we alles dat wel het vermelden maar niet een volledig artikel waard is. De originele bron is gelinkt in de tekst. Meer nieuws en achtergronden over windenergie: Nieuwsarchief Windenergie | Overzicht: Voor- en nadelen van windmolens | Interview windpionier Lagerweij […]
[…] Finse windparken, met in totaal 11 windturbines van de Nederlandse fabrikant Lagerwey, zijn verkocht aan de Japanse investeerder Eurus Energy Holdings. De windprojecten zijn […]
[…] van huishoudens, hotels en ziekenhuizen. Solarus liet in de finale onder meer de klimmende windmolenkraan van Lagerwey, en de prijsbrekende accutechniek van Elestor achter […]
[…] Bewust beknoptMet deze korte updates belichten we alles dat wel het vermelden maar niet een volledig artikel waard is. De originele bron is gelinkt in de tekst. Meer nieuws en achtergronden over windenergie: Nieuwsarchief Windenergie | Overzicht: Voor- en nadelen van windmolens | Interview windpionier Lagerweij […]
[…] Lagerwey (Interview) […]
[…] crane. De volgende test is het vanaf de grond opbouwen van een nieuwe windturbine inclusief modulaire mast, turbinehuis en wieken. Deze demonstratie volgt in oktober dit […]