Solar voor 3.500 kerken; Samsung bouwt accu’s in Hongarije

Dietrich Krieger, via Wikimedia Creative Commons

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Zonnestroom voor 3.500 kerken, BMW-accu’s uit Hongarije, nieuwe full-electric Fisker op komst, concurrentie voor Ipsum en Smappee en 1.300 ton CO2 minder voor bloemenveiling.

1.Duurzaamheidskerk en Christendom slaan handen in een

De Katholieke Paus Franciscus riep zijn volgelingen vorig jaar op duurzaamheid te om armen. Duizenden Britse kerken geven gehoor aan die oproep en plaatsen zonnepanelen op het dak. Daaronder ruim 1.900 Katholieke keren maar ook bijna evenveel gebedshuizen van concurrerende geloven. Dat het geloof in duurzaamheid religieuze tegenstellingen overstijgt blijkt ook uit het islamitische Jordanië. Daar stappen alle 6.000 moskeeën over op zonnestroom. Het helpt de Jordaniërs de kosten voor de airconditioning te drukken.

2.Koreaanse accufabriek voor 50.000 auto’s in Oost-Europa

Het Zuid-Koreaanse techconcern Samsung investeert 400 mrd Won (€ 320 mln) in de productie van accu’s in Hongarije. Vanuit de nieuwe fabriek beleverd Samsung zijn klanten in de Europese markt voor elektrisch vervoer sneller dan vanuit de Chinese en Koreaanse productielocaties. Samsung levert onder meer accu’s voor BMW’s i-modellen. De fabriek, 25 kilometer ten Noorden va Budapest, is in de tweede helft van 2018 operationeel. Vanaf dan produceert hij jaarlijks de accupakketten voor 50.000 elektrische auto’s.

3.Fisker werkt in het geheim opnieuw aan elektrische auto

De Deense autoontwerper Henrik Fisker pionierde begin deze eeuw als een van de eerste met accu’s in een sportwagen. Inmiddels is dat gemeengoed maar Fisker kwam misschien net te vroeg. Hij ging in ieder geval in 2013 failliet. Chinezen namen de boedel over en nemen de Karma dit jaar opnieuw in productie. Ook Fisker zelf zegt nu ‘in stealth modus‘ opnieuw aan elektrische auto en ‘een doorbraak’ in accutechniek te werken.

4.$ 14 mln voor slimme meter startup

https://youtu.be/4973lylTEDc

De Amerikaans startup Sense heeft $ 14 mln groeigeld opgehaald. Hiermee breng de spinoff van Cambridge zijn energy disaggregation-technologie versneld naar de markt. Net als het Nederlandse Ipsum Energy en het Vlaamse Smappee bouwt Sense op wiskundige algoritmes. Die herkennen bijna alle individuele elektrische apparaten in huis en maken het eenvoudig om elektriciteit te besparen.

5.Bloemenveiling Ede installeert 18.500 zonnepanelen

De Edese bloemenveiling Plantion moet de handelswaar tijdens opslag en verkoop goed koelen. De klimaatinstallaties draaien vanaf eind dit jaar voor een belangrijk deel op de zonnestroom uit 18.500 PV-panelen op het dak. Plantion maakte al gebruik van warmtekoudeopslag en investeerde in extra isolatie. Met de 2 megawatt aan zonnepanelen bespaart het veilinghuis jaarlijks 1.300 ton CO2 extra.

Imagecredit: Dietrich Krieger, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...