Vermeend: ‘Climate Change is een kans die we moeten grijpen’

Congres in Beeld, via Flickr Creative Commons

Met een goede combinatie van klimaatfinanciering en smart industry neemt Nederland volgens econoom Willem Vermeend een enorme voorsprong op de wereldmarkt: “Dit gaat sectoren die nu krimpen de komende decennia redden.”

‘Climate Change Academy trekt talent naar Nederland’

De ministeries van Economische Zaken en Financiën hebben Willem Vermeend in februari 2016 benoemt tot ‘Fintech-afgezant’. In deze rol jaagt Vermeend innovaties in de financiële sector aan. Ook maakt hij zich sterk voor een Nederlands topinstituut voor klimaatfinanciering.

“De afspraken uit het Klimaatakkoord van Parijs resulteren de komende decennia in honderden miljarden aan duurzame investeringen”, zegt Vermeend. De financiële sector moet zijn krachten bundelen om Nederland tot marktleider voor deze nieuwe financieringsbehoefte te maken. Vermeend: “Net zoals de wereld bij fusies en overnames direct aan Londen denkt, moeten wij het vanzelfsprekende centrum voor klimaatfinanciering worden. Dat kan echt. Deze markt is nog volop in beweging en een aantal van de huidige koplopers komt uit Nederland.”

Op duurzaamheidsfestival Springtij, 22 september op Terschelling, geeft Vermeend een keynote over de kansen van het klimaatakkoord. Ook presenteert hij zijn nieuwe boek en plannen voor een Climate Change University en een samenwerking tussen de financiële sector en smart industry.

Met duidelijke CO2-beprijzing rolt het geld in de goeie richting

Na zijn politieke carrière keerde Vermeend begin deze eeuw terug naar het bedrijfsleven, als internettondernemer en investeerder in nieuwe technologie. Daarnaast houdt hij zich als deeltijd hoogleraar aan de Maastricht School of Management en de Open Universiteit bezig met de gevolgen en kansen van digitalisering en smart industry. Vermeend publiceert veel, onder meer over de opmars van 3D-printen, Internet-of-Things en andere doorbraaktechnologieën.

Over het samenspel van smart industry, fintech en cleantech in de nieuwe economische realiteit presenteert Vermeend in september 2016 ‘Het Wereldklimaatakkoord’. In dit nieuwe boek beschrijft de econoom met wetenschapsondernemer Jan Willem Timmer de enorme kansen die het internationale klimaatverdrag biedt voor Nederland. Het is volgens Vermeend het eerste boek over het onderwerp dat uitkomt ná de klimaatconferentie in Parijs.

‘De Europese emissiehandel werkt gewoon niet’

Kernpunt in het boek is de noodzaak van een duidelijke prijs op de uitstoot van CO2. Veel multinationals zijn qua duurzaamheid al ambitieuzer dan de overheden van de landen waarin ze opereren. Als regeringen het juiste speelveld creëren, brengen ze de transitie in een stroomversnelling.

“Met een duidelijke CO2-prijs weten bedrijven waar ze aan toe zijn. Het is een belangrijke bijdrage aan de oplossing van het klimaatprobleem”, zegt Vermeend. Dat was al zo voor ‘Parijs’ en dat is met de ondertekening van het Klimaatakkoord door 195 landen nog eens stevig bekrachtigd. “Idealiter spreken we wereldwijd een CO2-prijs af. Lukt dat niet dan doen we het in Europa en als ook dat te lang duurt beginnen we gewoon met de koplopers.”

Nederlandse universiteit voor climate change solutions

Ongeacht de snelheid waarmee de internationale samenwerking tot stand komt, is de richting van de economie duidelijk. Wat dat betreft heeft het dieselschandaal bij Volkswagen het bedrijfsleven nog eens extra op scherp gesteld. “Het gaat niet meer alleen om reputatieschade. Zonder duurzame strategie mis je de boot”, zegt Vermeend. “Medewerkers en beleggers lopen weg en verzekeraars rekenen hoge premies als het bedrijfsbeleid niet in lijn met de klimaatdoelen ligt.”

Met oplossingen voor het klimaatprobleem is het de komende decennia kortom goed verdienen. Daar moet Nederland op voorsorteren en daaraan draagt Vermeend als Fintech-Envoy bij. Samen met duurzaam ondernemer Ruud Koornstra, de Open Universiteit en de Brightlands Campus in Heerlen ontwikkelt hij lesprogramma’s voor een Climate Change Academy.

“Deze opleiding krijgt fysieke vestigingen in Amsterdam en op de Brightlands Campus, maar is via internet wereldwijd toegankelijk”, zegt Vermeend. Het programma, ‘mogelijk een eenjarige master’, focust op het effect van het klimaat(verdrag) op bestaande en nieuwe businessmodellen. “Economische, financiële en technische aspecten van greentech komen aan bod. Het wordt een springplank voor startups en scale-ups en zal duurzaam talent overtuigen naar ons land te komen.”

Imagecredit: Congres in Beeld, via Flickr Creative Commons (Cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...