Energiebesparing van 20 procent als relatiegeschenk
Het Enschedese Ipsum Energy maakt de slimme meter ‘echt slim’ en biedt gedetailleerd inzicht in het verbruik van individuele apparaten op kantoor en thuis. ABN Amro en een energieleverancier gebruiken de software op proef.
Ipsum Energy levert een module die je zo in een slimme elektriciteitsmeter klikt. Via deze toevoeging analyseert Ipsum het actuele elektriciteitsverbruik van huishoudens en bedrijven. De software van de startup herkent automatisch verschillende stroomverbruikers en geeft besparingstips.
“Binnen de Europese Unie rollen de netbeheerders de komende jaren miljoenen digitale meters uit”, zegt Albert Molderink, hoofd ontwikkeling en systeemintegratie bij Ipsum. Via internet delen deze meters maandelijks het totaal aan geconsumeerde elektriciteit met de energieleverancier, zodat de bewoner zijn meterstanden niet meer hoeft af te lezen en door te geven. Molderink: “Daar houdt het qua slimmigheid echter ook al weer op.”
Ipsum Energy voegt met zijn hardware en algoritmes een extra laag toe. Zo ontdekt de startup sluipverbruik en energieslurpers en wijst het zijn klanten actief op besparingskansen. “In haar laatste dagen als startupambassadeur was Neelie Kroes bij ons op bezoek”, zegt Molderink. “Toen we ons systeem presenteerden, vroeg ze zich af waarom deze functionaliteit niet standaard in de nieuwe meters zit.”
Ipsum Energy dingt mee naar een Accenture Innovation Award. Steun Ipsum met jouw stem.
Drempels omlaag, klimaatimpact omhoog
Molderink deelt de verbazing met Kroes: “De softwarematige kant is tamelijk complex maar we gingen er van uit dat op zijn minst de hardware klaar zou zijn voor een toepassing als de onze.” Toen dat niet zo bleek te zijn, heeft Ipsum zelf de handschoen opgepakt. Naast zijn geavanceerde herkenningsalgoritmes ontwikkelde de startup daarom ook de module voor communicatie met de meters en een app die de besparingskansen aan de gebruikers doorgeeft.
“Met het inzicht dat we bieden, besparen consumenten 10 tot 20 procent op hun elektriciteitsverbruik”, zegt Molderink. “Per huishouden scheelt dat rond de € 100 per jaar en als iedereen dit doet, is de positieve impact op het klimaat gigantisch.”
Alternatieve energiemanagementsystemen, die werken met losse stekkers, zijn echter veel te omslachtig. Ook het grotendeels vergelijkbare systeem van de Vlaamse startup Smappee, dat met ouderwetse én moderne elektriciteitsmeters werkt, is volgens Molderink nog teveel een nicheproduct. Ipsum mikt op de massa, die voor het leeuwendeel niet intrinsiek gemotiveerd is tot energiezuinigheid. De focus ligt dan ook op maximaal gemak en een minimale kostprijs.
Iedereen simpel en voordelig naar 20 procent minder CO2
“Voor ons systeem is geen installateur nodig en we hebben geen duur kastje voor aan de muur”, zegt Molderink. Alles dat complex is, gebeurt op schaalbare servers of op de smartphone die de consument toch al heeft. “Ons systeem is zo goedkoop dat energieleveranciers en banken het cadeau kunnen doen als klantenbinding. Of als extraatje voor overstappers.”
De Enschedese startup heeft in ABN Amro wat dat betreft alvast een aantrekkelijke partner aangetrokken. Een gerenoveerd bankkantoor van ABN is mede dankzij de software van Ipsum energieneutraal en bij enkele werknemers van de bank draait het systeem ook thuis op proef. Daarnaast test Ipsum 30 systemen in de wijk tegenover zijn Enschedese kantoor. De onderhandelingen voor serieproductie van de communicatiemodules lopen inmiddels ook. Als die op gang komt, zal Ipsum zijn energiemanagement nog goedkoper uitrollen en zijn impact verder vergroten.
Zelf de Ipsum App uitproberen? Stem op Ipsum Energy voor de Innovation Awards en volg de startup op Facebook of LinkedIn om kans te maken op een van de 10 testsystemen!
Imagecredit: Comfreak, via Pixabay Creative Commons
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Ipsum roept hetzelfde als Smappee.
Mijn ervaring met Smappee* is dat niet alle apparaten worden herkend en de apparaten die in hun eentje wel worden herkend, verloren kunnen gaan als ze tegelijk met andere apparaten worden ingeschakeld.
Het besparen blijkt in de praktijk erg lastig omdat als je al de voor de handliggende besparingen hebt gedaan het erg moeilijk wordt. De grote gebruikers zijn apparaten die je voorde langere termijn koopt als een koelkast en/of (af)wasmachine en die kan je niet nog dichter bij kamertemperatuur laten draaien van binnen, het houdt een keer op. Daar doet ook Ipsum niet veel aan.
*https://tweakers.net/productreview/123231/smappee-energiemonitor.html
Toevallig kwam ik op dit artikel, maar ik merkte dat het domein van Ipsum Energy niet meer bestaat en hun laatste Facebookpost van 2018 is :-(.