Skiën op zonne-energie; Van CO2 terug naar groen gas
5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit: Snowboarden op zonnesneeuw, CO2-etende beestjes maken brandstof, nomineer je favoriete duurzaamheidsvoorvechter, Sungevity naar België en slimme strategie van Dong.
1.Skihallen Snowworld over op zonnestroom
Skiën en snowboarden is met dit broeierige weer zo gek nog niet. In de indoor skihallen van Snowworld kan dat binnenkort bovendien een stuk duurzamer. Essentdochter Indi Energie installeert op de sneeuwhallen in Landgraaf en Zoetermeer 8.000 zonnepanelen. Samen leveren ze maximaal 2,1 megawatt, op zonnige dagen genoeg om in de stroombehoefte van de hallen te voorzien. Indi Energie installeert de panelen, 3.000 in Zoetermeer en 5.000 in Landgraaf, en neemt ook de investering op zich. Snowworld neemt de opwekte zonnestroom voor in ieder geval 15 jaar af.
2.In één stap van CO2 naar duurzaam methaan
Onderzoekers aan de Utah State University (USU) hebben een bacterie ontdekt die het broeikasgas CO2 direct omzet in methaan. Het micro-organisme werkt als biokatalysator en heeft voor het duurzame proces alleen zonlicht nodig. “Chemische reacties met afgevangen CO2 vergen veel energie omdat CO2 een zeer stabiel molecuul is”, zegt USU-professor Lance Seefeldt. “Voor zover wij weten is er geen enkel ander organisme dat kan doen wat deze biokatalysator met één enzym presteert.” De omzettingsefficiëntie van zonlicht naar solar fuel staat helaas niet in de paper, of is goed verstopt.
3.Duurzaamheidsprijs ter ere van Wubbo Ockels
Astronaut en natuurkundige Wubbo Ockels was een groot voorvechter van de duurzame transitie en sprak daar graag en inspirerend over. Tijdens duurzaamheidsfestival Springtij in 2013 ontving hij de Brandaris Prijs voor zijn moed, volharding en verbeeldingskracht. Na zijn overlijden is de prijs als eerbetoon hernoemd tot Wubbo Ockels Brandaris Prijs. Dit jaar wordt de prijs onder deze naam voor de derde keer uitgereikt en is er voor het eerst ook een jongerenprijs voor duurzaam talent tot 35 jaar. Nomineren kan nog een week. De winnaars worden op het Springtij Forum 2016 bekend gemaakt.
4.Sungevity en Engie brengen België aan de zonnepanelen
Energieleverancier Engie Electrabel, in België een grote speler in kernenergie, duikt met het Amerikaanse Sungevity in zonnepanelenmarketing. Via satellietbeelden en lokale weerdata biedt Sungevity particulieren een gedetailleerde offerte voor PV-installaties, vaak met opbrengstgarantie. Sungevity heeft (sinds de overname van ZOnline) zijn Europese hoofdkantoor in Amsterdam en bedient vanuit Nederland ook de Vlaamse en Waalse markt. Engie selecteert in België de installateurs en werpt zich daarnaast op als onderhoudspartner voor met mensen die al zonnepanelen hebben.
5.Dong concurreerde voor windpark Borssele vooral met Dong
Van de 38 biedingen op de tender voor de eerste twee kavels van offshore windpark Borssele waren er liefst 21 van winnaar Dong. Het Deense energieconcern stelde hiermee zeker dat het beide aanbestedingen won en zo met schaalvoordeel het park tegen de recordprijs van 7,27 cent per kilowattuur mag bouwen. Om te voorkomen dat bij volgende tenders alle deelnemers zo creatief bieden, past het ministerie van EZ de spelregels aan.
Imagecredit: Timuzapata, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
1 reactie
[…] het Windpark Borssele maar verloor die klus aan Dong. Dit Deense energieconcern troefde met een opmerkelijke strategie en de recordprijs van 7,27 eurocent per kilowattuur alle concurrentie […]