Meer dan 4 GW biogas in Duitsland; Tesla volledig draadloos

Jan Nijman, via Pixabay Public Domain

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Meer biogas voor energiewende, comfortabel laden zonder stekker, haven Amsterdam op hete kolen, luxe ramptoerisme op de noordpool en recycling van e-waste met paddestoelen.

1.Duitsers halen 4.000 megawatt stroom uit mest en afval

Duitsland heeft vorig jaar 150 biogasgenerators bijgebouwd. Een mooi rond getal maar voor Duite begrippen een karige score. Met vooral kleinschalige mestvergisters bleef de toegevoegde capaciteit steken op 23 megawatt. Daarmee doorbreekt Duitsland wel net de grens van 4.000 megawatt aan biogasprojecten. Met nieuwe stimuleringsmaatregelen hoopt de Duitse regering de investeringen in duurzaam gas op te schroeven tot 150 à 200 megawatt per jaar. De op afroep beschikbare biogascentrales zijn een goede aanvulling op de duurzame maar niet stuurbare wind- en zonnestroom.

2.Tesla’s en andere stekkerauto’s zonder stekker opladen

De Amerikaanse startup Evatran brengt een laadsysteem op de markt dat sjouwen met kabels overbodig maakt voor de Tesla Model S. Via inductie brengt de Plugless draadloos 7,2 kilowatt aan vermogen over. Om de nieuwe 100 kilowattuur accu’s van Tesla van helemaal leeg naar 100 procent vol te laden is dus wel 14 uur geduld nodig. Plugless biedt zijn systeem ook al voor de Nissan Leaf en de Chevrolet Volt.

3.Kwart minder steenkool voor Amsterdamse haven

De Rotterdamse haven is groter maar Amsterdam is een Europese ’topper’ als het gaat om de overslag van olieproducten en steenkool. Dat zou wel eens een probleem kunnen zijn voor de Port of Amsterdam; het volume kolen dat in de haven is overgeheveld ligt in de eerste helft van dit jaar liefst 27 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Interim CEO Koen Overtoom: “Verder merken we dat overslagbedrijven kleinere voorraden aanhouden op de terminals.” Dat laatste geldt niet voor olie. Vanwege de lage prijzen stromen de opslagtanks van Vopak inmiddels bijna over.

4.Klimaatramptoerisme op een luxe cruiseschip

De smeltende poolkap maakt nieuwe zeeroutes beschikbaar. Oliebedrijven en transportrederijen maken daar al langer gebruik van. Nu ruikt ook de toerismesector kansen. Het Amerikaanse schip Crystal Serenity gaat met 1.060 passagiers de afkalvende ijsschotsen van dichtbij bekijken. Vanaf Alaska vaart hij via de tot voor kort onbegaanbare IJszee naar New York. De trip was in no time uitverkocht dus er volgen er vast meer. En hoewel de rederij pocht op zijn ‘zwavelarme brandstof’ versnellen de roetdeeltjes uit de motor het smeltproces. Wat weer ruimte geeft aan nog meer scheepvaart.

5.Schimmelrecycling voor accu’s elektrische auto’s

De University of South Florida claimt met in de natuur voorkomende schimmels het hergebruik van grondstoffen uit lithium-accu’s economisch aantrekkelijker te maken. Conventionele recycling van deze accupakketten is volgens hoofdonderzoeker Jeffrey A. Cunningham energie-intensief: “Schimmels maken van nature zuren aan die de waardevolle metalen uit het e-waste onttrekken.” Zo hoopt Cunningham de recycling bij lage temperaturen te voltooien.

Imagecredit: Jan Nijman, via Pixabay Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...