Brazilië zet 13 GW zon in de markt; Aardwarmte in Westland

Rafael Rabello de Barros, via WikiMedia Creative Commons

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Gigatender voor wind- en zonne-energie in Brazilië, aardwarmte voor kwekers Poeldijk, Total voltooit accudeal, EV’s voor bijna iedereen en Duitse getijdentubines in Canada.

1.35.000 megawatt nieuwe zonne- en windenergie in Brazilië

De Olympische Spelen openden met veel aandacht voor het klimaat. Gastland Brazilië is op dat vlak zelf heel aardig op weg; driekwart van de elektriciteit komt uit stuwmeren en de auto’s rijden voor een belangrijk deel op suikerriet. Tijdens de spelen geeft Brazilië ook wind- en zonprojecten een boost, met respectievelijk liefst 22 en 13 gigawatt aan projecten waarop ontwikkelaars mogen bieden. In totaal gaat het om 1.260 projecten. In december dit jaar gaat de veiling open en in juli 2019 moeten de windparken en zonnecentrales draaien.

2.Duurzame warmte voor 7 kwekers in het Westland

Een groep tuinbouwers uit de omgeving van Poeldijk boort samen naar hernieuwbare warmte op 2.500 meter onder de grond. Uit de put komt water van 85 graden Celsius omhoog, naar schatting ruim voldoende om de zeven groenten- en sierkwekers van warmte te voorzien. Het aardwarmteproject Vogelaer scheelt de tuinders jaarlijks 13 miljoen kuub aardgas. Begin 2017 is het warmtenet operationeel.

3.Olieconcern Total haalt accuproducent van de beurs

Het Franse olie- en gasconcern Total heeft accuspecialist Saft succesvol overgenomen. Total kondigde de (vriendelijke) overname in mei 2016 aan en was bereid € 950 mln voor het Franse Saft te betalen. Tegen die waardering heeft total in de voorbije maanden probleemloos alle uitstaande aandelen opgekocht. Saft is een belangrijke leverancier van energieopslag voor de lucht- en scheepvaart en voor militaire klanten. Total zet met de accutechniek zijn duurzame energieambities kracht bij.

4.MIT: ‘Elektrische auto voor 90 procent forensen goedkoper’

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) analyseerden GPS-data van miljoenen autoritten. Ze hebben berekent dat het overgrote deel van de automobilisten nu al zonder benzine kan. Deze groep rijdt praktisch nooit langere afstanden dan de betaalbare elektrische auto’s van vandaag aankunnen en is over de volle levensduur nu al goedkoper uit met een full-electric. Als de doelgroep uit het onderzoek inderdaad overstapt, scheelt dat minimaal 30 procent van de CO2-uitstoot van autoverkeer.

5.Duitse concurrentie voor getijdenexpert Tocardo in Canada

Net als de Nederlandse getijdenturbinebouwer Tocardo werkt ook het Duitse Schottel Hydro aan een getijdenproject in de Canadese Bay of Fundy. In 2017 installeert Schottel hier zijn semidrijvende getijdenplatform, dat maximaal 2,5 megawatt aan duurzame getijdenstroom opwekt. Schottel is van oorsprong een producent van scheepsaandrijving en gebruikt zijn kennis nu ook voor energieopwekking uit waterstromen.

Imagecredit: Rafael Rabello de Barros, via WikiMedia Creative Commons (Cropped)


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...