WK tegenwind in Den Helder; De CO2-voetafdruk van diefstal
5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit: Racen op tegenwind, Volkswagen belooft serieuze stekkerauto, CO2-uitstoot van boeven en boefjes, Polen groot in offshore wind en Nuon verlaagt energierekening van negen sportclubs.
1.Racen op windenergie, vol tegen de wind in
https://youtu.be/ftIPWqP_2To
Donderdag a.s. tot en met zaterdag racen studententeams uit Canada, Denemarken, Turkije en Nederland met duurzaam aangedreven prototypes. De deelnemers aan de Racing Aeolus zetten windenergie direct om in voorwaartse kracht, tegen de wind in. Kijken kan op de dijk bij Den Helder en belooft spektakel: De organisatie ziet de World Solar Challenge, Eco-Marathon en de Friese Solar Boatrace als grootste concurrenten.
2.Elektrische Volkswagen met tot 600 kilometer reikwijdte
Op de autobeurs van Parijs, begin oktober 2016, presenteert Volkswagen een elektrische auto met een actieradius van 400 tot 600 kilometer. Volgens topman Herbert Diess is de conceptcar ‘kleiner dan een Golf maar van binnen net zo ruim als een Passat’. Top natuurlijk dat VW met een serieus elektrisch model komt maar dit is nog een ontwerpstudie. Een Tesla met 600 kilometer in de accu is ondertussen al bijna te koop. VW heeft zijn handen eerst nog vol aan de revisie van zijn sjoemeldiesels. In Duitsland mag de autobouwer een half miljoen auto’s ombouwen.
3.Klimaatimpact boevengilde gelijk aan 900.000 huishoudens
Terwijl milieuactivisten via juridische routes klimaatactie pogen af te dwingen, duikt de University of Surrey in de CO2-uitstoot van alles dat juridisch sowieso niet door de beugel kan. Uit het onderzoek blijkt dat criminaliteit in Groot-Brittannië goed is voor 4 miljoen ton CO2-uitstoot. Per individueel vergrijp scoren levensdelicten en geweldsmisdrijven hoog, vanwege grote politieactiviteit en gevangenisstraffen. In totaliteit heeft het klimaat het meest te vrezen van inbraken. Die komen veel voor en pakken hun CO2-impact via reparaties van braakschade en vervanging van gestolen waar.
4.Eerste offshore windpark Polen meteen 1.200 megawatt
Windparkontwikkelaars in Polen hebben het niet makkelijk. De mijnbouwlobby is sterk en de biomassadiscussie rond ‘moderne kolencentrales’ speelt ook in Polen sterk. Toch heeft energieconcern Polenergia na zes jaar voorbereiding de vergunningen voor een groot zeewindpark rond. In 2021 verwacht het concern de eerste duurzame elektriciteit van de Baltische Zee. Pas in 2026 draait het windpark op zijn volle vermogen van 1.200 megawatt. Daarmee is het eerste Poolse zeewindpark wel direct een stuk indrukwekkender dan de 30 megawatt van het eerste offshore project in de VS.
5.Amateurclubs in competitie voor energiezuinigheid
“Sport brengt mensen samen, is goed voor de gezondheid en heeft een belangrijke opvoedkundige taak”, zegt Roos ten Hove, manager sponsoring bij Nuon. Met zijn Clubcompetitie spoort het energieconcern sportverenigingen aan het energieverbruik te beperken. Voor de beste (of ludiekste, zie video) plannen heeft Nuon negen keer € 10.000 beschikbaar voor bijvoorbeeld zonnepanelen op het clubhuis of LED-veldverlichting.
Imagecredit: Racing Aeolus
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.