Zonnestroom tegen zika; Sif zet Duits windpark op poten
5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit: 30 procent minder malaria-infecties, Limburgse monopiles op Duitse zee, Total half circulair, grond voor sluiting kolencentrales en naast regeneratief remmen ook regeneratief hobbelen.
1.Muggenval op zonne-energie effectief tegen malaria en zika
De muggen die malaria, knokkelkoorts en zika verspreiden, raken resistent tegen pesticiden. WageningenUR-prof. Willem Takken heeft een val ontwikkeld die werkt zonder gif. De Solarmal lokt muggen met geur en zuigt ze naar binnen met een ventilator op zonnestroom. Na een pilot in Kenia was de muggenpopulatie 70 procent kleiner. De zonnestroom is daarnaast bruikbaar voor verlichting en telefoons.
2.Sif Group uit Roermond pakt offshore klus in Duitsland
Offshorespecialist Sif Group bouwt funderingen voor offshore platforms en pijlers voor windturbines op zee. Netbeheerder Tennet, naast in Nederland ook in Duitsland verantwoordelijk voor de aansluiting van offshore windparken, gunt Sif een opdracht om een transformator op poten te zetten. Liefst 130 kilometer uit de Duitse kust bouwt Sif het onderstel voor het Borwin3-platform, dat de maximaal 900 megawatt duurzame elektriciteit van windparken Hohe See en Global Tech 1 op het Duitse net aansluit. Hoeveel de klus voor Sif waard is, is niet vermeld.
3.Total brengt 5.000 tot 10.000 ton plasticafval op de markt
Het Franse olie- en chemieconcern Total brengt een nieuw type verpakkingsplastic op de markt dat is gemaakt van 25 tot 50 procent gerecycled materiaal. Het plastic komt uit huishoudelijk afval en is bruikbaar voor kunststofflessen en containers. Volgens Total is het materiaal volkomen geurloos en ‘net zo goed als of beter dan’ dezelfde grondstof uit 100 procent aardolie. In 2017 brengt de grondstoffentak van Total 20.000 ton van het circulaire plastic in omloop, waarvan dus maximaal 10.000 ton al eens eerder gebruikt is. De Eindhovense startup Ioniqa maakt plastic 100 procent recyclebaar.
4.‘Nederlandse kolencentrales in 2017 verplicht tot CO2-opslag’
Toen Uniper (destijds E.on), Essent en Engie (destijds GDF Suez) in 2007 met de Nederlandse overheid onderhandelden over nieuwe kolencentrales, was ‘CO2-afvang binnen 10 jaar’ onderdeel van de vergunningsafspraak. Dat schrijft Marc Blom, goed ingevoerd in de juridische aspecten van de energietransitie, in een opiniestuk in het FD. “Die 10 jaar zijn nu vrijwel om. Een betrouwbare overheid moet daarom nu CO2-afvang gaan afdwingen.” Zo denkt Blom de sluiting van de recent opgeleverde kolencentrales via marktwerking te forceren. Met CCS valt de businesscase onder kolenstroom weg.
5.Comfortabel gedempte Audi wint hobbelenergie terug
Autobouwer Audi claimt per 100 gereden kilometers 0,7 liter benzine te besparen met innovatieve schokbrekers. Waar conventionele dempers afvalwarmte produceren, genereren de nieuwe shocks elektriciteit uit geabsorbeerde oneffenheden. Op een slechte weg tot ruim 600 watt. Het systeem optimaliseert ook het weggedrag; de in- en uitgaande slag van de vering is ontkoppeld.
Imagecredit: WageningenUR
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
1 reactie
[…] ervaring in de offshore olie- en gassector komt specialisten als Van Oord, Boskalis en SIF Group nu goed van pas. De bedrijven slepen grote opdrachten binnen voor duurzame windprojecten langs […]