Toerisme groeit mee met windparken; 100 miljoenste Uber-rit

Bjmullan, via Wikimedia Creative Commons

 5 snelle highlights uit de duurzame actualiteit:  Windmolens jagen vakantievierders niet weg, mijlpaal voor Uber, passieve dam wordt krachtcentrale, bankroet voor accustartup en scheuren met paardenbloemen.

1.Verdubbeling windmolens én 10 procent meer toeristen

Tussen 2009 en 2014 bouwde Schotland zijn capaciteit aan windmolens uit van 2 tot bijna 5 gigawatt. De toerismegerelateerde werkgelegenheid nam in dezelfde periode met 10 procent toe. Net als bij de stijgende huizenprijzen bij een windpark in Colorado is ook in dit geval een verband niet aan te tonen. Wel zetten de praktijkgegevens doemverhalen over wegblijvende toeristen en huizenkopers bij windprojecten in perspectief. Geënquêteerde toeristen geven in overgrote meerderheid aan dat de windparken gewoon geen rol spelen in de keus om nog eens terug te komen naar Schotland.

2.Uber door de grens van 100 miljoen ritten in New York

Taxi-disruptor Uber geeft via Twitter aandacht aan een stevige mijlpaal: Via de apps van het IT-bedrijf zijn al meer dan 100 miljoen taxiritten geregeld. En dan gaat het alleen om de activiteiten in de stad New York. In de zomer van 2012 doorbrak Uber in New York de grens van 1.000 ritten. Met deze enorme groei ligt Uber CEO Travis Kalanick goed op schema in zijn doel om autobezit grotendeels overbodig te maken.

3.Waterkeringen worden energiecentrales in VS

Van de 80.000 rivierdammen die in de Verenigde Staten de waterloop controleren, wekt slechts 3 procent elektriciteit op. Vooral in de Ohio River zijn er grote plannen om deze ‘passieve stuwdammen’ om te bouwen tot waterkrachtcentrales. Dit jaar levert dat zo’n 300 megawatt aan extra hernieuwbaar vermogen op. Dommelstroom bouwt ook in Brabant een stuw om tot elektriciteitscentrale.

4.SunEdison trekt batterij-startup mee in faillissement

De Amerikaanse startup Imergy haalde in de afgelopen jaren $ 100 mln aan groeigeld op voor de bouw van flowbatterijen. Een van de grootste investeerders in de energieopslagsystemen was renewables gigant SunEdison. Uit die hoek kwam ook een megaorder voor 1.000 grote accusystemen. Met het faillissement van SunEdison viel die order weg en nu doekt Imergy de tent op.

5.Paardenbloemen als bron van duurzaam biorubber

Een groot deel van het rubber in autobanden is biobased. Fabrikanten slagen er niet of nauwelijks in om de kwaliteit van natuurrubber synthetisch na te bootsen. De rubberplantages hebben echter te kampen met ziektes en hebben net als de productie van palmolie een flinke milieu-impact. Wetenschappers en de rubberindustrie zoeken alternatieven voor de Aziatische rubberboom en focussen daarbij nu op paardenbloemen. Dit gewas groeit bijna overal ter wereld en sommige soorten bevatten tot wel 15 procent natuurrubber. Ook Wageningen UR onderzoekt de kansen van paardenbloemrubber.

Imagecredit: Bjmullan, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 15 feb 2017

    […] praktijkvoorbeelden laten gelukkig zien dat het met kelderende huizenprijzen en wegblijvende toeristen bij windparken meevalt. Toch verdienen veel van de bezwaren tegen windprojecten begrip en is het […]