CAES: Energie opslaan in zoutcavernes
Even terug schreven we al over energieopslag in grote luchtzakken, op een wat grotere schaal is hetzelfde mogelijk in lege gasvelden of zoutcavernes. Ook hier functioneert gecomprimeerde lucht als opslagmedium.
Compressie van lucht voor energieopslag
Naarmate het aandeel van zon en wind in de energievoorziening stijgt wordt het interessant om bij piekvraag snel grote hoeveelheden energie als backup te kunnen leveren. Compressed Air Energy Storage (CAES) is een energieopslag methode waarmee aanzienlijke hoeveelheden energie (in de orde van 100-500 MWh) kunnen worden opgeslagen. Als energie goedkoop beschikbaar is wordt atmosferische lucht in ondergrondse holtes gepompt tot een druk van 80 tot 150 bar.
Bij het comprimeren van de lucht komt veel warmte vrij, met grote warmtewisselaars en opslagtanks wordt ook de warmte zo goed mogelijk vast gehouden. Als de energievraag groot is mag de lucht weer expanderen, met de opgeslagen warmte wordt voorkomen dat de temperatuur hierbij te ver daalt. Met aardgas of biogas wordt de luchtstroom nog wat extra verhit waarna er in een gasturbine elektriciteit opgewekt wordt.
Met CAES is de opgeslagen energie snel beschikbaar en levert het aardgas drie keer meer energie dan dat het bij normale verbranding had afgegeven. In Nederland zijn er door zoutwinning aardig wat grote holtes beschikbaar (deze worden nu soms al gebruikt voor de opslag van aardgas). Onderzoek van KEMA toont aan dat de opslagmethode technisch haalbaar is. Financiële haalbaarheid is volgens het onderzoek nog wat onzeker, in de VS draait een CAES centrale naar eigen zeggen echter al sinds 1991 kostenefficiënt.
Bron: De Ingenieur
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.