PV-panelen én accu’s installeren met de kwast
Dunne-film processen maken het mogelijk complexe structuren veel preciezer en met minder afval te produceren. Aan printbare zonnepanelen werd al enige tijd gewerkt, inmiddels is ook de eerste batterij geschilderd. Nu nog even combineren.
Met de introductie van panelen uit China zijn de kosten voor zonne-energie de afgelopen jaren sterk gedaald. Inmiddels zit de kostprijs gevaarlijk dicht bij de materiaalkosten, veel kostenreductie is er met de huidige productiemethoden dan ook niet te verwachten.
De nieuwe trend is dunne-film technologie. Door zeer dun te snijden is het mogelijk om met dezelfde hoeveelheid kristallijn silicium tot tien keer meer panelen te maken. De volgende stap wordt vermoedelijk het schilderen of printen van de zonne-cellen, dat maakt het proces veel controleerbaarder en zuiniger. De techniek is al een paar jaar in ontwikkeling en haalt steeds betere efficiënties, de 16-20 % van normale panelen is echter nog ver weg. In deze TED-Talk wordt het principe aardig uitgelegd (Let op: geen beste spreker en Comic Sans in de sheets. Weet je al dat de aarde opwarmt en dat brandstoffen opraken klik dan door naar 5.40).
Wat recenter is de ontwikkeling van dunne film batterijen. Door alle losse onderdelen van een accu op te lossen in een verf hebben onderzoekers aan de RICE University een batterij ontwikkeld die in lagen aangebracht kan worden met een verfpistool. Het prototype geeft met 2.4 Volt een bruikbaar voltage en blijft ook na 60 laadcycli nog prima functioneren.
In de wat verdere toekomst wordt het misschien mogelijk om gebouwen en auto’s te beschilderen met actieve lakken. Op de kortere termijn maken de dunne-film technieken de productie van zonnepanelen en energieopslag hopelijk weer een stukje rendabeler.
Bron: The Verge
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.