ABN Amro schakelt beeldherkenning in voor energiezuinige woning
De Energiebespaarders en ABN Amro slaan de handen in een om Nederlandse woningen versneld te verduurzamen. Met beeldherkenningssoftware brengen De Energiebespaarders de meest lucratieve bespaaropties in kaart.
Energiezuinig wonen is aantrekkelijk, zowel financieel als qua comfort. Uitzoeken van alle technische opties en financiële mogelijkheden vreet echter tijd en energie. Daarom blijven kansen liggen en schiet het niet op met het moderniseren van de Nederlandse woningvoorraad.
De Energiebespaarders nemen huiseigenaren dit werk uit handen. Op basis van basale verbruiksdata en enkele foto’s van gevels en kozijnen bepalen de algoritmes van de startup snel en eenvoudig de winst van extra isolatie, een nieuwe ketel of zonnepanelen. De startup fungeert vervolgens als ‘online aannemer’ en schakelt na de energiescan desgewenst de juiste partijen in om de besparingskansen daadwerkelijk te grijpen.
“Waar anderen het stokje overdragen aan de werkelijke aannemer of de klant het zelf laten uitzoeken, blijven wij tijdens en zelfs na de installatie het aanspreekpunt”, zegt oprichter Jeffry Broek. Door het verduurzamingsproces sterk te versimpelen, hoopt Broek tienduizenden huishoudens alsnog over de streep te trekken en met ABN Amro aan boord is nu ook een passende financiering binnen handbereik. Bovendien komen de kansen van een duurzame woning nog eens extra in beeld bij de vele bestaande klanten van de bank. Broek: “Dankzij de samenwerking met ABN Amro bereiken wij als startup snel veel woningeigenaren die worstelen met dit probleem.”
Hieronder een interview van 17 juli 2016 met Jeffry Broek.
Smartphonecamera dé missing-link naar woning met energielabel A
Start-up De Energiebespaarders geeft huishoudens snel inzicht in kansen om thuis gas en elektriciteit te besparen. Oprichter Jeffry Broek: “We ontzorgen bewoners volledig om de duurzame besparing daadwerkelijk te realiseren.”
Achter de schermen van De Energiebespaarders draait complexe software, die het voor huiseigenaren juist zo simpel mogelijk maakt om de meest doeltreffende besparingskansen te grijpen.
“Aan de hand van een beknopte vragenlijst en enkele foto’s, tonen we de bewoner in detail met welk pakket van maatregelen hij de meeste energie bespaart”, zegt Jeffry Broek, medeoprichter van De Energiebespaarders. “We kijken daarbij naar de isolatie van muren, daken en vloeren, het vervangen van oude ramen en de installatie van zonnepanelen of -boilers.”
De website van de De Energiebespaarders fungeert als directe, onafhankelijke tussenpersoon voor consument en installateur. Broek “Zie ons als een hoofdaannemer die alle lastige zaken voor de woningeigenaar uit handen neemt. Van advies naar offerte, tot en met installatie.”
Ook voor professionals in de bouw- en installatiesector reduceert de Amsterdamse start-up de werkdruk. De landelijk opererende TBI Groep en enkele lokale installateurs in het westen van Nederland maken al gebruik van het platform, dat hen voorziet in kant-en-klare installatieopdrachten.
Van eindeloos offertes vergelijken naar duurzaam doorpakken
Iedereen wil graag een comfortabel en energiezuinig huis, installateurs en aannemers staan te springen om duurzame renovaties uit te voeren en de overheid biedt aantrekkelijke subsidies en financieringsopties. Toch schiet het niet op met het opwaarderen van de Nederlandse woningvoorraad.
“Voor elke woning is maatwerk nodig, consumenten moeten kiezen uit tientallen installateurs en uiteindelijk moet je toch een vreemde je huis binnenlaten”, zegt Broek. “Idealiter gun je de opdracht aan één partij die je vertrouwt, maar een goede glaszetter is nog geen expert op het vlak van zonnepanelen.”
Broek en zijn collega’s regelen het hele voortraject – van bepaling van het huidige energielabel, inmeten van muren en ramen, offertes aanvragen tot agenda’s matchen – volledig online. Erkende installateurs krijgen via het platform vervolgens kant-en-klare opdrachten aangeboden. “Op het moment dat de installateur zich bij de klant meldt, kan hij ook direct aan de slag”, zegt Broek. “Omdat het hele voortraject op afstand gebeurt, werken installateurs tot wel 30 procent efficiënter. Zo houden wij de renovatiekosten laag en aantrekkelijk.”
De Energiebespaarders is voor de woningeigenaar, gedurende het verduurzamingstraject en daarna, het vaste aanspreekpunt. De start-up handelt ook de betaling van de onderaannemers af.
Accuraat energielabel via automatische beeldherkenning
Het digitale gemak van De Energiebespaarders is mogelijk dankzij twee zelfontwikkelde programma’s. Een schaalbaar rekenmodel voor de bepaling van energielabels op afstand en een beeldherkenningsalgoritme dat het inmeten van muren, ramen en daken automatiseert. Broek: “Klanten maken met een smartphone of andere camera zelf enkele foto’s van de gevels en uploaden die naar de website.”
“Onze beeldherkenning voegt de verschillende foto’s zo nodig samen en corrigeert het perspectief.” Uit de samengestelde foto’s berekent het programma vervolgens nauwkeurig de benodigde afmetingen. “Zo kunnen wij samen met de installateurs op afstand de situatie inschatten en direct een prijsopgaaf doen.”
Om het tijdens de opstartfase niet te complex te maken, biedt Broek nu alleen de zeven meest rendabele en voor de hand liggende energiebesparingsopties: “Maar ons rekenmodel is flexibel. Als warmtepompen of thuisaccu’s straks voor een grotere groep aantrekkelijk zijn, kunnen onze programmeurs die direct in de berekeningen meenemen.”
Het platform van De Energiebespaarders is de afgelopen maanden in stealthmodus getest bij een beperkt aantal klanten. De achterliggende software werkt en op basis van de ervaringen is ook de ‘voorkant’ van de website geoptimaliseerd. De start-up staat nu op het punt om zijn dienst in de markt te zetten. Plannen om de dienstverlening verder te stroomlijnen liggen echter al klaar.
“Na de registratie op de site vragen we onze klanten nu om per mail of Whatsapp foto’s van de woning te sturen”, zegt Broek. “Dat werkt, maar het is niet optimaal. We werken aan een app die al op de tablet of smartphone van de consument de beeldherkenning uitvoert, en ter plekke een kostenindicatie voor de duurzame upgrades geeft. Dan is het energiezuinig maken van de eigen woning nog weer een stuk eenvoudiger.”
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Waarom zo moeilijk doen om energielabel A te halen? De systematiek van het energielabel is zo slecht dat je je energieverspillende, luchtlekke en ongeïsoleerde woning kan omtoveren van het laagste label G naar het hoogste label A met slechts twee installatietechnische maatregelen:
1. vervang de gasketel door een warmtepomp
2. leg het dak vol met zonnepanelen
Meer is niet nodig…