Chatbot voor energiebesparing; Ventilatie met warmtebuffer
Een snel overzicht van de verdienmodellen en mijlpalen van de Rockstart Smart Energy startups 2016. In deze editie o.a. warmteterugwinning door de buitenmuur, big data prioriteren voor duurzaamheid en energiehandel over de blockchain.
Binnen de Amsterdamse Rockstart Smart Energy Accelerator hebben tien internationale startups de focus en verdienmodellen aangescherpt. De startups zijn allen actief met internet of things (IoT)-toepassingen die het opwekken, besparen en opslaan van (duurzame) energie bevorderen. Gisteren presenteerden we de eerste helft van de deelnemers, vandaag de andere vijf smart energy startups.
1. Wapo geeft focus in big energy data van gebouwen
Nieuwe en gerenoveerd vastgoed is duurzaam en ‘slim’ maar verbruikt, ondanks alle techniek en sensoren, vaak meer dan het groene label doet vermoeden. Thanos Daskalopoulos, CEO van Wapo: “Bouwers leveren prachtige kantoren met optimale energieprestaties op. Dat werkt goed, totdat er mensen binnen komen.” Met een artificieel intelligente chatbot maakt Wapo de kale big data die gebouwen opleveren zo toegankelijk dat werknemers met duurzaamheid aan de slag gaan. Dat komt volgens Wapo ook de productiviteit ten goede. De startup werkt al samen met de Griekse Mediamarkt en Makro.
2. Vebbu maakt warmteterugwinning bij ventilatie simpeler dan ooit
Hoe energie-efficiënter een gebouw hoe slechter vaak de luchtkwaliteit. Daarom gaan toch de ramen open en is de grondige isolatie voor niets geweest. Vebbu maakt een ventilatiesysteem dat in elke buitenmuur past, werkt met sensoren voor CO2 en vervuiling en warmte eenvoudig terugwint. Een omkeerbare ventilator blaast binnenlucht door een keramisch blok met dunne kanaaltjes naar buiten, waarbij het blok de warmte opneemt. Verse lucht komt via dezelfde buisjes binnen en pikt onderweg de opgeslagen warmte weer op. CEO Antonia Imre: “We zijn 90 procent energiezuiniger dan een open raam.”
3. Flowbox biedt kleine fabrieken goedkoop energiebeheer
Grote productiebedrijven monitoren hun machinepark met dure systemen van ABB, Siemens en GE. Voor MKB-maakbedrijven kan dat volgens Jan Drdla, CEO van Flowbox, niet uit. Drdla maakt claimt met zijn systeem wel een betaalbare oplossing voor de monitoring, automatisatie en optimalisatie van productiemachines voor dit middelgrote segment te bieden. “Er zijn 2 miljoen bedrijven die met onze hardware en data-inzichten veel energie en geld kunnen besparen. En uiteindelijk zijn we ook voor echt grote bedrijven een goede keus.”
4. Geolumen maakt elke stad slim voor de prijs van een lantaarnpaal
Internet of things-toepassingen geven steden inzicht in verkeersstromen, afvalbeheer, luchtkwaliteit met ongekend detailniveau. Geolumen ziet de openbare verlichting als dé hub voor alle sensoren van de smart city en maakt tegelijkertijd ook de lampen zelf slimmer en zuiniger dankzij LEDs. CEO Antonio Domenico: “Wat we besparen op stroomverbruik en onderhoud steken we in slimme services. Dan nog is de gemeente goedkoper uit.” In het centrum van Amsterdam plaats Geolumen binnenkort 100 van zijn connected lampen. Uiteindelijk is de vervangingsmarkt alleen al in Amsterdam 155.000 stuks groot
5. Dajie maakt duurzame energie deelbaar via de blockchain
Dajie loopt vooruit op een energiemarkt die nu nog niet bestaat maar die in de nabije toekomst gigantisch kan zijn. CEO Fausto Bernardini: “Als eigenaren van zonnepanelen de stroom straks niet meer mogen verrekenen met de leverancier wordt het interressant om energie te verkopen aan de buren. Dan ontstaat een explosie van kleine transacties.” Dajie wil deze energiehandel betrouwbaar en efficiënt ontsluiten via een blockchain, waarop ook de cryptovaluta Bitcoin gebaseerd is. In afwachting van het eind van de salderingsregeling onderzoekt Dajie een parallelle handel in CO2-rechten voor zonnestroom.
Lees hier de mijlpalen van de andere vijf deelnemers aan de Smart Energy Accelerator 2016.
Imagecredit: Jarmoluc, via Pixabay Public Domain (Cropped)
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
2 reacties
[…] woensdag 6 juli 2016 de mijlpalen van 100 dagen keihard werken. Bekijk deel 1 en deel 2 van ons verslag over de Rockstart […]
[…] Brinck, T. ten. (2016). Chatbot voor energiebesparing; Ventilatie met warmtebuffer. Geraadpleegd op 8 maart 2017, via: https://www.wattisduurzaam.nl/7488/energie-beleid/duurzaam-ondernemen/chatbot-energiebesparing-ventil… […]