Geoengineering: Klimaatballon vooralsnog verboden
Onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge willen luchtballon gebruiken om microscopisch kleine waterdruppeltjes in de hoge atmosfeer te brengen. Deze zouden zonlicht reflecteren en zo de opwarming van de aarde verminderen.
Zonlicht weerkaatsen teneinde global warming af te remmen
De as van een vulkaanuitbarsting zorgde er vorig jaar voor dat minder zonlicht het aardoppervlak bereikte. Hierdoor bleef het lokaal een aantal dagen wat koeler dan gebruikelijk. De onderzoekers in het Stratospheric Particle Injection for Climate Engineering (Spice) project willen hetzelfde effect opwekken met kunstmatige kleine waterdruppels in hogere luchtlagen, ook deze zouden een gedeelte van het invallende zonlicht direct weerkaatsen en daardoor voorkomen dat deze straling de aarde opwarmt.
Om de druppels zover te krijgen is het plan water omhoog te pompen door een slang bevestigd aan een luchtballon. Ter hoogte van de ballon zou het water dan verneveld worden om zo de reflecterende wolken op te wekken. De lange termijn effecten van een dergelijke ingreep zijn echter nog niet afdoende onderzocht en ook de juridische consequenties van geo-engineering op deze schaal vragen nog het nodige onderzoek. Hierom is het experiment voor onbepaalde tijd uitgesteld.
Bron: BBC
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.