Deense beestjes voor 100% recycling ongesorteerd restafval

Cocoparisienne, via Pixabay Public Domain

Het Deense energiebedrijf Dong bouwt in Groot-Brittannië een geavanceerde recyclinginstallatie voor plastic en biomassa. Huishoudelijk restafval kan er ongesorteerd in en komt er als hoogwaardige grondstof of brandstof weer uit. 

Hoogwaardig hergebruik zonder scheiden vooraf

Dong bouwt in het Britse Northwich een grondstoffabriek die gemengd restafval van 110.000 huishoudens verwerkt tot schoon plastic en metaal, duurzaam biogas en een brandstof die steenkool vervangt. De recyclingmethode is een goed alternatief voor stort of afvalverbanding.

De kern van het door Dong ontwikkelde Renescience-proces is een enzymbehandeling. Thomas Dalsgaard, vicepresident van Dong Energy. “De enzymen zijn cruciaal in processtap waarin we het afval omzetten in herbruikbare materialen en groene energie.” De installatie in Northwich zal begin 2017 operationeel zijn en gebruikmaken van de enzymen en kennis van het Deense biotechbedrijf Novozymes. Dalsgaard: “Gezamenlijke doorontwikkeling helpt ons om de kosten te drukken en nog meer waarde uit het afval te onttrekken.”

Plastic, metaal, biogas en droge biomassa terugwinnen

renescience-v2

In de Renescience-installatie mengt Dong ongesorteert afval met water en de enzymen van Novozymes. De enzymen, biologische hulpstoffen, breken onoplosbaar gft-afval, etensresten en andere vaste organische stoffen af tot een vloeistof. Als de enzymen hun werk hebben gedaan, tapt Dong de energierijke vloeistof af om er biogas mee te produceren.

Al het niet-biologische afval – plastics, metalen en textielvezels – blijft na de enzymbehandeling ‘schoon’ achter. Deze materialen zijn via bekende processen verder te scheiden tot hoogwaardig aluminium, blik en verschillende soorten plastics. Dunnere kunststoffen en textielvezels zijn niet altijd geschikt voor recycling. Deze resten perst Dong samen tot een droge brandstof voor de productie van warmte en elektriciteit.

Beter thuis afval scheiden of liever in recyclingfabriek?

Hoe groot het comfort van ‘alles bij elkaar flikkeren’ ook lijkt, de beste manier om de waarde van grondstoffen te behouden is een goede scheiding aan de bron. Papier dat apart is ingezameld, is uitstekend herbruikbaar. Papier dat via het restafval is ingeleverd, is alleen nog geschikt voor energieproductie. Ook een voorspelbare lading statiegeldflessen is veel eenvoudiger opnieuw te gebruiken dan een baal met ongesorteerd plastic. En onvervuilde etensresten zijn bruikbaar als diervoeder of bodemverbeteraar. De biologische fractie uit restafval is daarvoor niet te vertrouwen.

Pragmatisch
sorteren voor optimale restwaarde

Hoe beter de scheiding, hoe hoger de restwaarde. Maar scheiden betekent werk voor de consument, opslag van ‘stinkende gesorteerde reststoffen’ in huis en individuele transportbewegingen om het materiaal centraal te verwerken. Afval scheiden en recyclen is daarom altijd een compromis.

Bij de Britten gaat een deel van het afval nog naar de stort, dan is Renescience sowieso duurzamer. Als het recyclen in de komende jaren verbetert, kan de fabriek in Northwich via stortafgravingen nog jaren aan het werk. In Nederland is het proces van Dong ook goed toepasbaar. Niet als een alternatief voor ál het scheiden thuis maar voor het verwerken van ‘het nieuwe restafval’. Een aantal gemeentes combineert de inzameling van verpakkingsplastic, drankenkartons en blik. Deze reststromen verliezen, als je ze op een hoop gooit, nauwelijks waarde. Daar sluit Renescience uitstekend op aan.

Papier, glas en – als het om enig volume gaat – GFT-afval zijn waardevoller als pure reststroom. Daarvoor blijft een eigen inzamelplek in huis en een extra rit van de vuilnisman de moeite waard.

https://youtu.be/gi6WjIHqmtY

Bron: Novozymes, Dong / Imagecredit: Cocoparisienne, via Pixabay Public Domain


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. 06 jul 2016

    […] N+P verwerkt in Delfzijl vervuilde papier- en plasticresten, die niet op andere wijze herbruikbaar zijn. N+P maakt daarbij gebruik van het door chemieconcern DSM ontwikkelde subcoal-process, […]