Gasunie en Cogas bouwen oude pijp om tot biogasleiding
Update: De 80.000 biggen van boer Oude Lenferink in het Twentse dorp Fleringen produceren straks hernieuwbaar groen gas voor Almelo. Netbeheerders Gasunie en Cogas hergebruiken daarvoor oude infrastructuur.
Update 27 januari 2017: Het biogasproject is in gebruik genomen. Deze eerste stap is goed voor het gasverbruik van 2.600 huishoudens. Cogas wil het concept opschalen naar in totaal 25.000 huishoudens in Twente, schrijft RTV Oost.
Het oorspronkelijke bericht van 16 juni 2016 hieronder.
Een ongebruikte ringleiding voor aardgas van Gasunie krijgt een nieuw leven als verzamelleiding voor duurzaam biogas. Via dit centrale biogasnetwerk is de mest en het organische afval van boeren uit de regio Almelo op te werken tot hoogwaardig groengas, met dezelfde kwaliteit als aardgas uit Groningen.
“Wij willen overschakelen van fossiel aardgas naar biogas. Dit is een heel mooie stap hier”, zegt Ulco Vermeulen, RvB-lid Gasunie, tegen RTV Oost. “Biogas is heel belangrijk in de duurzame energiemix, naast zon en wind. Biogas levert flexibiliteit.”
Groengas voor 13.000 huishoudens in Twente
Varkenshouderij Oude Lenferink verwerkt de mest van zijn biggen al twaalf jaar in een eigen biogasinstallatie. Nu gaat het ruwe biogas een gasmotor in, waarmee de boer warmte en elektriciteit voor zijn eigen bedrijf produceert. Overschotten aan bio-stroom gaan het elektriciteitsnet op.
Oude Lenferink is het eerste bedrijf dat gebruikmaakt van de centrale biogasleiding. Om dat mogelijk te maken, realiseren de partners nu een gasleiding van 7,5 kilometer. Een opwerkinstallatie bij het bestaande gas-ontvangststation De Pook, schakel in de gasdistributie voor Almelo, filtert verontreinigingen uit het ruwe biogas. Daarna kunnen Twentse huishoudens het gas, net als fossiel aardgas, gebruiken in de CV-ketel of in de keuken.
Het boerenbedrijf Oude Lenferink breidt de capaciteit van zijn vergistingsinstallatie uit om ook bermgras van omliggende gemeentes en koemest van melkveehouders te verwerken tot biogas. Naast Oude Lenferink zijn er in de regio verschillende boeren die hun mestoverschot ook willen verwaarden tot duurzame energie. “Het plaatsen van een centrale opwerkingsunit in Twente werkt drempelverlagend”, zegt Vermeulen. “Het is voor toekomstige producenten van biogas mogelijk om ook gebruik te maken van deze unit. De opwerking hoeven ze dan niet zelf uit te voeren.”
Boeren in de regio kunnen in potentie 13.000 huishoudens van schoon gas voorzien. De aanleg van de nieuwe biogasinfrastructuur kost € 2,2 mln, waarvan het Energiefonds Overijssel een niet gespecificeerd percentage voor zijn rekening neemt. De provincie heeft als doelstelling om in 2023 minimaal 20 procent van het energiegebruik uit duurzame bronnen te betrekken.
Bron: RTV Oost, Gasunie, Tubantia/ Imagecredit: Martina Nolte, via Wikimedia Creative Commons (Cropped)
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Niet gespecificeerd percentage… waarom steeds die geheimzinnigheid over subsidies, het gaat hier om belastinggeld!