Dubai dag en nacht op zon voor € 0,08 per kilowattuur
Update: Een nieuwe prijsdoorbraak in hernieuwbare energie van begin juni 2017 is vrijwel onopgemerkt voorbijgegaan: Dubai krijgt ’s werelds goedkoopste zonnekrachtcentrale tot nu toe, inclusief opslag tot diep in de nacht (of ochtend).
Update 28 juni 2017: De concentrated solar power (CSP)-centrale krijgt een vermogen van 200 megawatt en is in 2021 operationeel. Met een biedprijs van 9,45 dollarcent (8,33 eurocent) per geleverde kilowattuur is de centrale grofweg 40 procent goedkoper dan het laatste recordproject met CSP.
Het CSP-centrale is onderdeel van het Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park, dat zowel zonnekrachtcentrales (CSP met opslag) als reguliere zonnepanelen omvat. Dewa besteedt dit zonnepark in steeds grotere fases aan, om zo te profiteren van de continue prijsdalingen in de markt. Het uiteindelijke vermogen van het project is liefst 5.000 megawatt.
Hoeveel opslag (in gesmolten zout of thermische olie) de centrale krijgt is niet bekend gemaakt. Bij het uitschrijven van de tender in juni 2016 mikte Dewa op 8 tot 12 uur op vol vermogen, na zonsondergang. Ondanks de forse prijsdaling ten opzichte van bestaande CSP-centrales is de richtprijs van Dewa net niet gehaald. Met nog 800 megawatt CSP in de pijplijn zit het er dik in dat de volgende tender alsnog onder de 8 dollarcent duikt.
Daarmee komt de Dewa dicht bij de kostprijs van stroom uit gascentrales in Dubai maar is er nog een flinke brug te slaan met de ±4 dollarcent voor een kolencentrale en de 2 à 3 dollarcent per kilowattuur voor zonnepanelen in de Emiraten.
Eerstvolgende CSP-prijsrecord mogelijk al in oktober 2017 bekrachtigd
Het Amerikaanse SolarReserve (zie ook de video hierboven) deed in maart dit jaar een bod van 6,4 dollarcent (5,6 eurocent) voor CSP-stroom in Chili. Deze centrale van 450 megawatt krijg zoveel thermische opslag dat hij 24 uur per dag zijn nominale vermogen kan leveren. In het najaar van 2017 wordt duidelijk of en wanneer SolarReserve dit project daadwerkelijk zal realiseren. Dat zal hoogstwaarschijnlijk niet voor 2021 zijn. Tot die tijd kan Dubai zijn record sowieso claimen.
Hieronder een bericht van 12 juni 2016 over de aankondiging van de CSP-tender in Dubai.
Dubai gaat voor grootste én goedkoopste CSP-centrale ooit
Dubai vraagt marktpartijen te bieden op een concentrated solar power (CSP)-project van 1.000 megawatt, dat in 2030 operationeel zal zijn. De zonnekrachtcentrale is onderdeel van een 5.000 megawatt groot zonne-energieproject.
Dewa (Dubai Electricity and Water Authority), het staatsnutsbedrijf van het emiraat, heeft een tender in de markt gezet voor de eerste 200 megawatt van de zonthermische centrale. Dit deel moet al in 2021 draaien en staat model voor de overige 800 megawatt van het project.
“Onze leiders instrueerden ons het afscheid van de laatste druppels olie voor te bereiden”, zegt Saeed Mohammed Al Tayer, CEO van Dewa. “Dankzij projecten als deze is Dubai in 2050 de stad met de kleinste CO2-voetafdruk ter wereld.”
Dubai zet zijn olierijkdom de laatste jaren versneld in om een duurzame energievoorziening op te bouwen. Het emiraat presenteerde in april 2016 een ambitieuze visie waarin het volledig afscheid neemt van aardolie. Al in 2030 draait het emiraat voor een kwart op zonne-energie en in 2050 dekken hernieuwbare bronnen 75 procent van het totale energieverbruik van Dubai. Het emiraat beoogt de transitie financieren via een investeringsfonds met $ 2.000 mrd in kas.
Mohammed bin Rashid Al Maktoum
Het Mohammed bin Rashid Al Maktoum zonnepark, vernoemd naar de huidige sheikh van Dubai, is het boegbeeld van de duurzame transitie in de Verenigde Arabische Emiraten. Dewa bouwt dit project stapsgewijs uit tot een gigavermogen van 5.000 megawatt.
Tot nog toe schreef het nutsbedrijf tenders uit voor voor duurzame energieprojecten op basis van fotovoltaïsche zonnepanelen (PV). Eerder dit jaar slaagde Dewa er in 800 megawatt zonnestroom voor 2,99 dollarcent per kilowattuur (kWh) aan te besteden. Een absoluut record, slechts enkele weken nadat Mexico de laagste prijs voor zonnestroom al fors aanscherpte tot 3,60 dollarcent per kilowattuur.
Zonnestroom met opslag voor 8 cent per kWh
Na het succes met de zonnepanelencentrale kiest Dubai nu opvallend genoeg voor de veel duurdere CSP-techniek met heliostaten (zonvolgende spiegels) en een zonnetoren. Duizenden van deze spiegels weerkaatsen zonlicht richting de centrale toren, van waaruit de geconcentreerde zonnehitte een stoomturbine aandrijft.
“Het grote voordeel van CSP is dat de thermische energie eenvoudig is op te slaan. Zo is het mogelijk ook na zonsondergang stroom te genereren”, zegt Al Tayer. “Afhankelijk van wat er technisch en economisch haalbaar is, krijgt de zonnekrachtcentrale 8 tot 12 uur thermische opslagcapaciteit.”
Al Tayer verwacht biedingen van rond de 8 dollarcent per kWh op de tender. Een stuk goedkoper dan de 15,7 cent voor het huidige grootste CSP-project in Marokko maar ver boven de recordprijs van fotovoltaïsche zonnestroom. Opslaan van elektriciteit uit zonnepanelen is echter lastig. Dewa wil met het grote project de ontwikkeling van zonthermische zonnecentrales, die sterk achterloopt op PV versnellen.
Bron: DEWA, The National / ImageCredit: Koza1983, via WikiMedia Creative Commons (cropped)
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
2 reacties
[…] hoger realiseert het staatsnutsbedrijf een kunstmatig meer. Tayer: “Met zonne-energie, de goedkoopste energiebron in Dubai, pompen we het water omhoog. De efficiëntie van het opslagsysteem is 90 […]
[…] biomassa en aardwarmte, nu al een betrouwbare energievoorziening. Met opslag van energie in zonnewarmtebuffers, stuwmeren en accu’s is de energiezekerheid nog groter. Dan is de rol van kern- of […]