Virussen en bacteriën bouwen accu’s en zonnecellen

Nanotechnologie is al enige tijd booming en zal nog sterk groeien, voor de natuur is het echter niets nieuws. Door materialen laag voor laag heel precies aan te brengen maken dieren en planten uit veel voorkomende materialen zeer unieke producten. Kunnen we ze ook leren dingen te bouwen die voor ons interresant zijn?

Genetische modificatie voor de productie van complexe bio-producten

Jaren van evolutie hebben weekdieren bijvoorbeeld geleerd om zeer sterke schelpen te maken uit hetzelfde materiaal als broos bordkrijt. Dit alles doen ze bij zeer lage temperatuur en zonder agressieve oplosmiddelen. Wat zou het mooi zijn als we dit gedrag kunnen sturen.

Zonnepanelen worden bijvoorbeeld gemaakt uit voornamelijk zand. Het kost enorm veel energie om het zand om te smelten tot nette halfgeleidende kristallen. Misschien zijn bepaalde levensvormen zo te programmeren dat ze uit hetzelfde zand een beter product leveren bij kamertemperatuur.

CallTech onderzoekster Angela Belcher werkt aan de genetische modificatie van bacteriën die dit inderdaad mogelijk maken. De eerste prototypes zijn alvast veelbelovend. Wat is er mooier dan biologische fabriekjes die zichzelf reproduceren en met het verlopen van evolutie en selectie een steeds beter product afleveren?

ImageCredit: gerard79 @ sxc.hu (www.digital-delight.ch)

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...