Cool it: Heeft global warming prioriteit?

Komende woensdag komen alle wereldleiders in Rio de Janeiro bijeen. Tijdens Rio+20 pogen zij wederom afspraken te maken over het klimaat. Maar is klimaatverandering nu echt het belangrijkste probleem waar de wereld voor staat?

De problemen van de wereld zijn te groot om allemaal tegelijk aan te pakken en elke euro kan maar eenmaal worden uitgegeven. Wanneer beleid is gebaseerd op ideologie en worst case-scenario’s gaat het geld en de aandacht naar de partijen die het hardste schreeuwen. Niet perse naar de mensen die het het hardste nodig hebben. Dat is in het kort de visie en de klacht van Bjørn Lomborg, directeur van de denktank Copenhagen Consensus Center.

Binnen dit Consensus Center behandelen economen de kosten van grote wereldproblemen en de baten van mogelijke oplossingen. Klimaatmaatregelen blijken volgens deze methode weinig kosteneffectief. De miljarden die worden uitgetrokken om de verandering van het klimaat de komende eeuwen iets te vertragen kunnen ook direct worden ingezet om hongersnood, malaria en waterschaarste te bestrijden, dat is veel goedkoper en heeft ‘gegarandeerd effect’.

Bjørn Lomborg schreef in 2001 The Skeptical Environmentalist. In het boek behandelt hij de grote problemen van de wereld en twijfelt hij openlijk aan de opwarming van de aarde. Dat laatste kwam Lomborg duur te staan. Na publicatie van het boek werd de Deen uitgekotst door de wetenschappelijke gemeenschap en zelfs veroordeeld voor fraude en oneerlijke wetenschap. De Nederlandse Stichting  HAN hielp Lomborg zijn blazoen te zuiveren. De veroordeling is in 2004 ongedaan gemaakt. Toch bleef de sceptische milieuactivist voor de media en de wetenschap persona non grata.

Voor de duidelijkheid
Lomborg heeft enkele valide argumenten maar ik ben het niet met hem eens dat het onverstandig is om ontwikkelingslanden fossiel energiegebruik af te raden. Lomborg leeft met oude beelden over hernieuwbare energie. Opkomende economieën én de wereld als geheel zijn het beste af met zo min mogelijk nieuwe kolencentrales.

Artikel over Bill Gates en Lomborg

Kritische review van Cool It.

De film Cool It is als tegengeluid echter zeker het kijken waard.

In 2010 veranderde Lomborg zijn strategie, in een Brits tijdschrift verkondigde hij: “Global warming is real – it is man-made and it is an important problem. But it is not the end of the world.” In de media werd dit vooral opgepikt als ‘Klimaat-ontkenner verandert van gedachten’. In wezen veranderde er echter weinig aan Lomborgs boodschap. In de documentaire “Cool it” uit 2010 zet Lomborg zijn visie uiteen.


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 06 aug 2016

    […] 2014 werkte Gates aan beleid rond energiearmoede, samen met skeptical environmentalist Bjørn Lomborg. Destijds zagen beide heren het als oneerlijk om opkomende economieën de voordelen van  goedkope […]

  2. 13 aug 2017

    […] Belangrijk in deze context is dat Poels niet de eerste documentairemaker is die de geldende theorie over klimaatverandering aan de kaak stelt. Klimaatsceptici kregen eerder al volop de ruimte om de gangbare klimaatdoemscenario’s onderuit te halen, onder meer in The Great Global Warming Swindle (2007) en Cool It (2010). […]