Update: Verbeterde chemie voor goedkope vloeibaarmetaal accu’s
Nieuwe vormen van energie vragen om nieuwe vormen van energieopslag. Een batterij gebaseerd op gesmolten zout en metalen belooft het opslaan van energie betaalbaarder te maken.
// Update 22 september 2014 [oorspronkelijk gepubliceerd op 16 juni 2012]:
Molten metal battery op lagere temperatuur
Sinds de uitermate goed ontvangen TED-Talk hieronder is Donald Sadoway aan de slag voor zijn eigen start-up Ambri, de opslagexpert werkt echter nog steeds ook als wetenschapper. Onlangs publiceerde hij, samen met een onderzoeksteam van MIT, nieuw onderzoek aangaande zijn vernieuwende accuconcept.
Dankzij een aangepaste vloeibare elektrode van antimoon en lood onderop en vloeibaar lithium aan de andere zijde, gescheiden door een gesmolten zout, werkt de nieuwe versie van de batterij al bij een temperatuur van 500 graden. De oorspronkelijke versie opereerde op 700 graden.
De accu komt hiermee tot een ‘round-trip efficiency’ van 70%, vergelijkbaar met energieopslag in een stuwmeer (of valmeer). Meer details via de website van het MIT: ‘New formulation leads to improved liquid battery (MIT)’.
// einde update.
Batterijen voor ‘utility scale’ opslag van wind en zonne-energie
Waar het onze telefoons en laptops betreft zijn we erg blij met steeds krachtigere en compactere accu’s, gemaakt van steeds exotischer materialen. Deze mogen dan ook best wat kosten.
Voor het op grote schaal opslaan van duurzaam opgewekte energie zijn we nog niet bereid grof te betalen. Onderzoeker Donald Sadoway besloot daarom op een hele andere manier naar batterijtechniek te kijken; niet de hoogste maar de goedkoopste energiedichtheid moest dicteren.
Het resultaat is een accu ter grote van een zeecontainer die direct aan het net gekoppeld 2MWh kan leveren. In de onderstaande TED-Talk vertelt de MIT-onderzoeker op Amerikaans enthousiaste wijze hoe de ontwikkeling van de smeltbatterij tot stand kwam.
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.