Hoppa! 200+ elektrische bussen voor A’dam
Het openbaar vervoer in Amsterdam is voor 2026 helemaal emissievrij. Al in 2017 krijgt Amsterdam 40 elektrische bussen, van het Brabantse bedrijf VDL. Binnen 10 jaar moeten alle bussen, en ook de pontjes over het IJ, elektrisch aangedreven zijn.
Roetfilter niet meer genoeg
De metro- en tramlijnen in Amsterdam rijden al elektrisch. Amsterdam heeft echter ook ongeveer 200 bussen op diesel en enkele veerpontjes die nog veel schadelijke emissies uitstoten.
Amsterdam maakt nu een zeer mooie stap, maar werd ook bepaald niet geremd door voorsprong. Nog net geen jaar geleden werd ik een beetje melig van de wat gedateerde stickers op de Amsterdamse bussen.
Is dit het benoemen anno 2014 waard @GVBnieuws? Collega’s van @BrengOV lopen jaren voor met biogas en groene stroom! pic.twitter.com/yyj0irW5zz
— WattisDuurzaam.nl (@WattisDuurzaam) 17 april 2014
In oktober 2014 kondigde het Gemeentelijk Vervoersbedrijf (GVB) al aan op korte termijn 40 elektrische bussen toe te voegen aan de vloot.
De rest van de 200 bussen volgen in het komende decennium, zo stelde de Amsterdamse duurzaamheidswethouder Abdeluheb Choho (D66) in de Volkskrant.
Bovenleiding delen met tram
De elektrische bussen zijn met 3 a 4 ton in euro’s anderhalf tot twee keer duurder dan gewone bussen. In het gebruik is elektriciteit echter goedkoper dan diesel. Omdat de batterijbussen af en toe ook moeten opladen, zijn er mogelijk wel meer nodig dan de huidige 200 dieselbussen.
Opladen zou echter op deeltrajecten ook kunnen aan de reeds bestaande bovenleiding voor de trams, net zoals de trolleybussen in Arnhem doen. Of die optie ook in de Amsterdamse plannen is meegenomen, vermeldt het artikel in Volkskrant niet.
Zonnepanelen, afvalenergie en waterstof
De elektriciteit voor de bussen en de pontjes komt voor een deel van de metrostations, de daken op de perrons worden allen uitgerust met zonnepanelen. Het overgrote deel van de elektriciteit koopt het GVB semi-duurzaam in bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf AEB.
Voor de langere termijn wordt ook waterstof als brandstof voor de bussen en pontjes overwogen. Daarover geeft het artikel in de Volkskrant verder geen details.
Bron: Volkskrant, Duurzaambedrijfsleven
Foto: Alfenaar, via Flickr Creative Commons
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
9WVYgC6le7vZwwsmAich52sIMgK2KAjAYKnXTM0alQ7JZ7MYe9dHkQqdpBdMqNvGq0QTutEWXKmwChYhdbPnUKQYnNqBDrG0jsHxeqxgLieUdDzm1CsHh3tH6PkMkV7SwEycKnfq5eupcrZPE1XS2