Lege schaliegasput levert duurzame warmte

In het Engelse graafschap Lancashire kijken twee Britse bedrijven naar de mogelijkheden om de winning van de omstreden fossiele brandstof schaliegas iets te verduurzamen. De boorputten die gemaakt worden om het schaliegas op te pompen krijgen mogelijk een tweede leven, als bron van hernieuwbare warmte.

Schaliegasconcern Cuadrilla

Het Britse bedrijf Cuadrilla wil in Lancashire boren naar schaliegas. Het gas zit daar kilometers diep in de grond. Cuadrilla wil onder andere ook in Nederland (proef)boringen doen naar schaliegas.

Boren naar schaliegas

Schaliegas is gewoon aardgas, dat is opgeslagen in poreus gesteente. Om het gas te onttrekken moet dit gesteente opengebroken worden. Hiervoor boort een energiebedrijf eerst recht de grond in. Vervolgens maakt de boorkop een bocht en gaat het boren verder in horizontale richting.

Hierna wordt de boorput, met water en enkele chemicaliën, onder hoge druk gebracht. Bij dit proces, fracken, ontstaan kleine kanaaltjes vanuit de boorschacht. De schaliegasbedrijven pompen daarna het water, en vervolgens het gas, omhoog. Soms loont het om dit proces enkele keren te herhalen maar op een zeker moment is een boorput uitgeput.

Schaliegas en aardwarmte

Geothermal Engineering, eveneneems een Brits bedrijf, onderzoekt samen met Cuadrilla mogelijkheden om schaliegasboorputten in te zetten voor het winnen van geothermische energie.

Als een boorput niet of nauwelijks nog gas oplevert, is hij voor Cuadrilla nagenoeg waardeloos. Op dat moment is de put mogelijk wel interessant voor Geothermal Engineering.

Nieuw leven voor uitgeputte put

Over het algemeen stijgt de temperatuur in de bodem 30 tot 50 graden per kilometer. Op de dieptes waar schaliegas gewonnen is, ligt de temperatuur daarmee al snel tussen de 80 en 120 graden Celcius.

Wanneer er water door een schaliegasput wordt gepompt, is het opgewarmde water aan het oppervlak te gebruiken om gebouwen te verwarmen. Als het water heet genoeg is, behoort ook het opwekken van elektriciteit tot de mogelijkheden.

Bekijk een filmpje over een aardwarmteproject (zonder schaliegas) in Brabant.

Goedkope verwarming uit de diepte

Extra voordeel van de combinatie met schaliegaswinning, is dat het energie-intensieve fracken de boorput een zeer open structuur geeft. Dankzij alle kleine kanaaltjes heeft het warme gesteente veel oppervlak, waarover het energie aan water kan afgeven.

Geothermal Engineering verwacht dat het winnen van hernieuwbare warmte dankzij hergebruik van bestaande boorputten 80 procent goedkoper kan.

Bron: DuurzaamBedrijfsleven
ImageCredit: patita_rds, via SXC.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...