Een zonneboiler, water verwarmen met zonne-energie

Bij zonne-energie wordt ten onrechte direct aan elektriciteit gedacht. De zon kan ook gebruikt worden om het tapwater in uw woning te verwarmen, dit wordt gedaan met een zonneboiler. Een ingenieus systeem dat met de hulp van zonnestralen het water verwarmt.

Dit is een advertorial, ingezonden door Huisfocus.nl. Hebt u zelf ook interesse om te adverteren op Wattisduurzaam.nl? Kijk dan hier voor de mogelijkheden!

Hoe werkt een zonneboiler?

zonneboilerOm het tapwater te kunnen verwarmen zullen ten eerste de zonnestralen moeten worden opgevangen. Dit gebeurt met de hulp van zogenaamde zonnecollectoren. Bij een zonneboiler systeem zijn de zonnecollectoren vaak donkere buizen, gevuld met een goed temperatuur geleidende vloeistof. Als de zon op de zonnecollectoren schijnt wordt de vloeistof in de buizen verwarmd.

De vloeistof gaat, via een ander gedeelte van het gesloten buizensysteem, een geïsoleerd waterreservoir in. Dit waterreservoir is gevuld met tapwater en de buizen met de hete vloeistof geven door de buizenwand, de warmte af aan het tapwater in het waterreservoir. Dit waterreservoir geeft het warme water water weer af aan de CV-ketel, waar het water voor gebruik wordt naverwarmd tot de gewenste gebruikstemperatuur. De gebruikstemperatuur hangt af van het doel van het water, de douche heeft bijvoorbeeld een hogere gebruikstemperatuur dan de verwarming.

De prijs van een zonneboiler

De prijs van een zonneboiler is vrij hoog, het is niet iets wat 1 2 3 gekocht wordt. Afhankelijk of het zonneboiler systeem geplaatst wordt door een bedrijf of of door een doe-het-zelver, beginnen de prijzen bij €4000 inclusief plaatsen of bij €1800 wanneer het systeem zelf geplaatst wordt.

Er zijn natuurlijk ook nog veel hogere prijzen voor een zonneboiler. Wanneer u bijvoorbeeld een grotere capaciteit wenst, wanneer het waterreservoir van een hoogwaardiger materiaal is en wanneer de zonnecollectoren duurzamer zijn.

Hoe lang voordat een zonneboiler terugverdiend is?

Hier is lastig antwoord op te geven, omdat het ene huishouden veel meer warm water verbruikt dan het andere gezin. Het is wel zo dat hoe groter het gezin is hoe eerder de zonneboiler terug verdiend is. Hier is de stelregel: hoe meer warm water verbruikt is des te eerder zijn de kosten van het zonneboiler systeem terugverdiend.

Daarnaast is een zonneboiler natuurlijk ook afhankelijk van de zon, als de zon het ene jaar meer schijnt dan het andere jaar is de opbrengst van de zonneboiler natuurlijk niet gelijk per jaar.

Toch kan er gesteld worden dat de gemiddelde terugverdientijd van een zonneboiler ongeveer 10 jaar bedraagt. Sommige mensen zeggen meer, sommige mensen zeggen minder. Deze gemiddelde terugverdientijd gaat overigens uit van een situatie met een gemiddeld gezin: 4 personen. En tevens is er gerekend met de situatie dat het systeem geplaatst is door een bedrijf.

Het belangrijkste: duurzaam gaan!

Het grootste voordeel van een zonneboiler is natuurlijk dat een gedeelte van het water in een woning wordt verwarmd zonder verbruik van gas. Met het oog op zelfvoorzienende woningen en een lager verbruik van fossiele brandstoffen is het gebruik van een zonneboiler een flinke stap in de goede richting.

ImageCredit: arsel, via sxc.hu & gmourits (header), via Flickr Creative Commons

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...