Update Accenture Innovation Awards 2014: Groasis wint de Groene Tulp!

Komende vrijdag worden in Utrecht de Accenture Innovation Awards uitgereikt. Om en nabij de 50 finalisten zijn nog in de race voor een van de elf prijzen. Voor WattisDuurzaam zijn vooral de Sustainability Award en de categorie ‘Energy & Chemicals’ van belang maar net als vorig jaar is duurzaamheid ook goed vertegenwoordigd in andere categorieën.

//Update 15 november 2014 (Oorspronkelijk gepubliceerd op 12 november 2014):

Groasis Greenbox wint Duurzaamheidsaward, twee blauwe tulpen voor Dr.Ten

Voor de pitchers was het gisteren vooral spannend; in één minuut je concept stevig neerzetten en daarna klaar staan om kritische vragen van de vakjury te beantwoorden. Voor de toeschouwer, waaronder ondergetekende, was het vooral een inspirerende dag. Veel sterke presentaties gezien, veel mooie concepten gezien op de Innovatiemarkt en uiteindelijk ook met spanning gekeken naar de prijs uitreiking.

Groene Tulp voor Groasis Greenboxx. Het spotgoedkope bewateringssysteem van Groasis sprak de jury van de Sustainability Award het meest aan. Gefeliciteerd!

Twee Blauwe Tulpen voor Dr.Ten, een voor 4Silence. De Zeezoutbatterij van Marnix ten Kortenaar scoorde een zeer verdienstelijke 2 uit 3, de Groene Tulp ging aan zijn neus voorbij maar in de categorieën ‘Energy & Chemicals’ en ‘Consumer Goods & Services’ pakte Dr.Ten de volle winst! De derde groengetinte Blauwe Tulp ging naar de Whisstone, de geluidswerende betontegel die niet lelijk boven het maaiveld uitsteekt.

Vier van de hieronder beschreven concepten sleepten dus een mooie Tulp in de wacht. Prima score!

//Einde update.

De groene ‘hoofdprijs’ van de Innovation Awards

De Groene Tulp is een overkoepelende competitie waar alle deelnemers van de Innovation Awards automatisch aan mee doen. De concepten waarbij de combinatie van innovatie, marktpotentie en duurzame impact het meest aanspreekt krijgen een nominatie voor de eindrondes.

De vijf finalisten werden de afgelopen weken reeds uitgebreid uitgelicht bij de collega’s van DuurzaamBedrijfsleven.nl. Hieronder, in alfabetische volgorde, een korte introductie van de kanshebbers.

Efficiënt kookstel voor de derde wereld

De African Clean Energy Cookstove is een geavanceerd houtvuurtje dat zowel het milieu als de volksgezondheid ten goede komt. Een ventilator blaast het vuur aan zodat het gesprokkelde hout optimaal tot ontbranding komt.

Zo is er minder brandstof nodig en zitten de kokers en eters niet in een vieze ongezonde rook. De ventilator wordt aangedreven door een accu waaraan ook een telefoon kan worden opgeladen, een zonnepaneel zorgt voor de energie. Lees meer bij DuurzaamBedrijfsleven.

Gedroogd voedsel met meer smaak, dankzij CO2

Vriesdrogen is een methode om voedsel te conserveren. Door het product te bevriezen bij een lage  luchtdruk wordt al het water aan het eten ontrokken. De etenswaren zijn zo lekker lang houdbaar maar het proces kost veel energie en er gaat een belangrijk deel van de smaak verloren.

CO2Dry droogt voedingsmiddelen bij 40 graden celcius, met zuivere CO2 (afgevangen bij bierbrouwerijen). De milde temperatuur maakt dat het gedroogde voedsel zijn smaak behoudt en zorgt voor een flinke besparing op vriesmachines. De CO2 wordt overigens nauwelijks uitgestoten, deze wordt bijna volledig gerecycled binnen de droogmachine. Lees meer bij DuurzaamBedrijfsleven.

Verwoestijning terugdringen zonder actieve irrigatie

Terwijl de groeiende wereldbevolking steeds meer vruchtbare grond nodig heeft zorgen overmatige begrazing en ontbossing juist voor toenemende verwoestijning. Voedsel verbouwen op droge zandgrond vergt erg veel water en juist in de hete woestijngebieden is dat nauwelijks voorhanden.

De Groasis Greenboxx is een box van biologisch afbreekbaar papier. Het concept bevat bodemverbeterende compost en onttrekt water direct uit de lucht. Binnen de bescherming van de Greenboxx kunnen planten groeien zonder irrigatie en zo op eigen kracht wortels ontwikkelen die wél tot waterdragende grondlagen doordringen. Lees meer bij DuurzaamBedrijfsleven.

Duurzaam opgewekte elektriciteit opslaan met zeezout

Met de groei van weersafhankelijke zonne-energie en windenergie groeit ook de behoefte om elektriciteit op te slaan. Accu’s zijn nu nog kostbaar en worden veelal gemaakt uit dure, zeldzame en/of milieubelastende materialen. Voormalig topschaatser Marnix ten Kortenaar ontwikkelde met zijn bedrijf Dr.Ten een alternatief; De Zeezoutbatterij.

Gemaakt van keukenzout en andere goedkope materialen brengt het concept energieopslag binnen handbereik van ontwikkelingsgebieden. Ook in Nederland kan de zeezoutbatterij uitkomst bieden, bijvoorbeeld in het matchen van de energievraag van elektrische auto’s (’s avonds) en de opwek van zonnepanelen (overdag). Lees meer bij DuurzaamBedrijfsleven.

Flexibel & efficiënt energie overdragen met magneten

In de industrie worden allerhande machines aangedreven door (elektro)motoren, hierbij wordt de energie van de motor overgedragen middels een fysieke koppeling. Deze verbinding moet bij het starten en/of aanpassen van de snelheid steeds opnieuw tot stand gebracht worden. Het ‘aangrijpen’ van de koppeling gaat, net als in een auto, gepaard met slijtage en energieverlies.

De Zytec Magnetische Inductiekoppeling gebruikt in plaats van een wrijvingsvlak permanente magneten en zogeheten ‘eddy currents’ (Wiki: inductiewervelstroom). Het fysieke contact blijft zo achterwege en daarmee ook het merendeel van de slijtage. Bovendien maakt het concept het mogelijk om motoren op een continue optimale snelheid te draaien terwijl de processen die worden aangedreven soepel in snelheid kunnen variëren. Lees meer bij DuurzaamBedrijfsleven.

Groenblauwe Tulpen, aansprekende kanshebbers binnen andere categorieën

Energy & Chemicals 

In de categorie Energy & Chemicals zijn vier van de vijf finalisten ook uitgesproken wereldverbeterend bezig. De hierboven besproken bedrijven Dr.Ten en Zytec dingen met dezelfde concepten óók mee voor deze Blauwe Tulp.

Verder is er de revolutionaire energieleverancier VandeBron die het mogelijk maakt energie direct bij de windturbine, bio-vergister of de zonneboer van jouw keuze te betrekken.

Finalist DyeCoo gebruikt, net als CO2Dry, kooldioxide in een nuttige toepassing, in dit geval het watervrij verven van textiel. Dit bespaart energie en water en scheelt veel vervuiling.

De laatste finalist, BargeMaster, heeft een meebewegend werkplatform ontwikkeld dat werken op zee bij hogere golven mogelijk maakt. Niet perse duurzaam maar het kan ook de plaatsing van offshore windturbines zeker ten goede komen.

High Tech, Public service, Travel & Transportation

In de categorie High Tech valt finalist Stella, de ‘gezinsauto’ op zonne-energie van de TU Eindhoven positief op. Deze zonnewagen won vorig jaar oktober de Cruiser klasse van de Australische Solar Challenge en gaat nu voor een Blauwe Tulp.

In de categorie Public Service verdelen we ons stemadvies over een concept van WaterNet dat waardevolle nutriënten uit urine wil terugwinnen en de slimme betontegel van 4Silence welke het lawaai van snelwegen naar boven afbuigt. Met deze ‘Whisstone’ is het plaatsen van hoge geluidswallen bij snelwegen in veel gevallen niet meer nodig.

In de categorie Consumer Products & Services heeft de Zeezoutbatterij van Dr. Ten zijn derde finaleplek en vinden we ook Groene Tulp finalist Groasis terug. Verder is er het concept van Depron dat de houdbaarheid van zachte fruitsoorten op een slimme manier verlengt.

Tot slot de categorie Travel & Transportation, waar drie van de vier finalisten een groene impact kunnen maken. Park Fly rent, brengt de markten voor parkeren en auto’s huren op vliegvelden slim bij elkaar. Met de service stel je als je zelf het land uitvliegt je auto beschikbaar voor mensen die juist net het land binnenvliegen. Goedkoper voor beiden en een betere benutting van ruimte en auto.

Het in het fietspad SolaRoad zijn zonnepanelen verwerkt welke energie opwekken voor straatlantaarns en het concept Luminumpave van Dura Vermeer zorgt met een lichtreflecterend asfaltmengsel juist dat er minder straatverlichting nodig is op snelwegen.

Al met al dus veertien kanshebbers voor een knalgroene of groenblauwe Innovation Award. Sommige daarvan met dubbele of zelfs driedubbele winkansen. Een verbetering van de mooie score vorig jaar is zeker mogelijk, aanstaande vrijdag weten we meer!

Imagecredit + Totaal overzicht van de finalisten:
Accenture Innovation Awards


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...