Pelamis P2 geselecteerd voor het eerste Ierse golfenergiepark WestWave
Golfenergie is in Nederland een nogal ondergewaardeerd kindje uit het spectrum van duurzame energie technologieën. Dat terwijl wij een waterland bij uitstek zijn en een groot deel van onze landgrenzen in zee ligt. Helaas gooit Groot Brittannië voor Nederland roet in het eten; de eilandengroep absorbeert het grootste deel van de golfenergie die op de grote oceaan is opgebouwd. De golven die de Nederlandse kust bereiken hebben relatief weinig kracht en zijn daardoor ongeschikt voor golfenergie.
Dit is een gastblog van Jasper Vis. Ook interesse in het schrijven van een gastblog voor WattisDuurzaam.nl? Neem contact met ons op!
Golfenergie is sterk aan de oceaankust
In Schotland en Ierland is dit anders, de kustlijnen hier gelden wereldwijd als het meest geschikt voor golfenergie. Het is dan ook geen verrassing dat een groot deel van de ontwikkelaars van technologieën om golfenergie in bruikbare energie om te zetten in deze landen hun basis hebben. Golfenergie kampt echter met het probleem dat er veel verschillende types in ontwikkeling zijn en geen enkele technologie met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Hierdoor wordt er niet volop geinvesteerd in één technologie en blijven de ontwikkelaars aanmodderen, met veel beëindigde of voortijdig afgebroken projecten tot gevolg.
Doorbraak in golfenergie?
Hier lijkt verandering in te komen. De Pelamis P2, ontwikkeld door Pelamis Wave Power is uitgekozen om als één van slechts twee ontwikkelaars deel te nemen in een 5 MW golfenergiepark aan de Ierse kust; het WestWave Project. Dit wordt gezien als een grote stap in de ontwikkeling van deze technologie. De Pelamis (letterlijk: zeeslang) bestaat uit aaneengeschakelde vlotters die door beweging hydraulische pompen aandrijven. De Pelamis P2 is de tweede generatie van dit type en is met een lengte van 180 meter, diameter van 4 meter en gewicht van 135 ton een flink gevaarte. Een enkele machine levert dan wel 750 kW.
De andere deelnemer aan het WestWave Project zal een golfenergie-omzetter zijn van een ander type technologie, welke is nog niet bekend gemaakt. De technologieen die naast de Pelamis P2 meedingen zijn de Wavebob, de OE-bouy, de WaveRoller en de Power Oyster. Hiervan is de Wavebob al over de kop gegaan, dus zal één van de anderen het duo compleet maken.
Meer info & imageCredit: pelamiswave.com
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Gaat het dan eindelijk gebeuren?! Mocht inderdaad ook wel een tijd
worden dat er echt grote projecten worden uitgerold. Ik zal wel naïef
ingesteld zijn, maar ik zie, in tegenstelling tot windenergie,
eigenlijk behalve verminderde doorvaarbaarheid praktisch geen nadelen
aan golf en/of getijden energie. Ik ben benieuwd!
Dat is inderdaad een beetje naïef, Ivo. Veel projecten hebben last van de corrosieve gevolgen van het zoute zeewater. Ook er liggen al een aantal prototypes op de zeebodem omdat de kabels waarmee ze vastzaten losgebroken zijn door de kracht van hoge golven tijdens een storm. Doorvaarbaarheid is denk ik één van de minste problemen, de zee is groot genoeg :).