Zweden keert zich tegen nieuwe bruinkoolmijnen Vattenfall in Duitsland
Zweden ging vandaag (14 sept. 2014) naar de stembus om een nieuwe regering te kiezen. De stemlokalen zijn zojuist gesloten en het ziet er naar uit dat de centrum-linkse oppositie de macht overneemt (NOS).
De precieze uitslag doet er voor dit bericht echter minder toe; in een TV-debat afgelopen week keerden alle aanwezige fractieleiders zich unaniem (!) tegen uitbreiding van de bruinkoolactiviteiten in Duitsland.
Zweedse politiek unaniem voor verbod op uitbreiding Duitse lignietmijnen
Gevraagd naar hun mening over uitbreidingsplannen van energiebedrijf Vattenfall spraken de aanwezige politieke kopstukken zich unaniem uit vóór een verbod op méér bruinkool. Dit tot zichtbare verbazing én enthousiasme van de fractievoorzitter der groene partij.
Vuile vervanger van kernenergie
Bruinkool wordt gebruikt als brandstof in elektriciteitscentrales. Van alle fossiele brandstoffen is bruinkool (lignite in het Engels) de meest vervuilende, in ieder geval in termen van CO2-uitstoot. Bruinkool is echter ook goedkoop, en uitstekend voorradig. Puur economisch een zeer aantrekkelijke energiebron, zeker nu Duitsland sinds de Atomausstieg naarstig zoekt naar nieuwe baseload-capaciteit.
Bruinkoolcentrales zijn bij onze oosterburen dusdoende bezig aan een serieuze opmars. Dit zorgt zowel in Duitsland zelf als wereldwijd voor scheve gezichten; ondanks de fantastische inzet op hernieuwbare energie, stoot de Duitse energievoorziening niet (of nauwelijks) minder CO2 uit dan voorheen.
Directe milieu-impact bruinkoolwinning
Daar komt bij dat de bruinkool in Duitsland via dagbouw gewonnen wordt. Grote natuurgebieden in de Duitse deelstaat Brandenburg werden reeds geofferd voor de open lignietmijnen. In de huidige plannen van Vattenfall zal opnieuw flink wat natuur veranderen in een saai en lelijk maanlandschap. Ook drie historische Duitse dorpjes zullen moeten wijken voor de uitbreiding van de bruinkoolwinning, een onderwerp dat eind vorig jaar al de nodige ophef veroorzaakte.
Moederbedrijf Nuon onderwerp Zweedse verkiezingen 2014
Het Zweedse Vattenfall, groot in Duitsland en sinds 2009 ook eigenaar van het Nederlandse Nuon, is nog altijd een 100% staatsbedrijf. Met een omweg heeft de Zweedse politiek zodoende invloed op het Duitse energiebeleid.
Greenpeace Zweden organiseerde hierom een peiling. Deze wees uit dat 77% van de Zweden de uitbreiding van de vervuilende bruinkoolwinning door hun eigen staatsbedrijf niet zien zitten. Geconfronteerd met deze cijfers spraken de politieke leiders zich ook publiekelijk uit tegen Vattenfalls Duitse plannen.
‘Verkoop stopt de CO2-uitstoot niet’
Hoe dit uiteindelijk in het beleid terug zal komen wordt nog spannend. Annie Lööf, leider van regeringspartij Centerpartiet en momenteel energieminister stelt dat Vattenfall de Duitse activiteiten zal moeten afstoten als haar partij na de verkiezingen aan de macht blijft.
Afgezanten van zowel de liberale als de groene partij merkten terecht op dat verkoop van Vattenfalls Duitse tak het probleem niet zal verhelpen. Hoe deze partijen dan wel met de Vattenfallcasus om zouden springen vermeldt het verhaal in The Guardian helaas niet. Wordt ongetwijfeld vervolgd.
ImageCredit: tomdef @sxc.hu
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.