Koken is rocketscience: 30% efficiënter koken op gas met straalvinnen

Koken is zeker niet de meest energie-intensieve activiteit in ons huishouden. Toch valt ook hier bij de meesten van ons nog flink te besparen. Alleen al een deksel op de pan als we groenten koken scheelt een hoop en bij de meeste pasta’s bijvoorbeeld kan het gas direct uit nadat het water een tweede keer gekookt heeft. Wanneer je op gas kookt is ook de juiste combinatie van gaspit en pan belangrijk; een klein steelpannetje op de grootste pit staat garant voor energieverlies. Neem je deze maatregelen reeds ter harte dan is er met een nieuwe pannenset nog winst te behalen.

Betere warmteoverbrenging bij koken op gas

Thomas Povey, in zijn dagelijks leven expert op het gebied van straalmotorkoeling aan de Universiteit van Oxford, ondervond tijdens een vakantie dat het aan de kook brengen van water wel erg lang duurde. Eenmaal thuis paste hij zijn kennis van thermodynamica toe op verschillende panprototypes.

Op de pannen werden vinnen aangebracht en met infraroodopnames bleek al snel dat dit een zeer goede invloed had op de warmtepluim van het gaspitje; de warmte steeg niet langer op rond de pan maar bleef veel beter ‘plakken’ aan de pan zelf. Daarmee is er meer tijd voor de gasvlam om zijn warmte op het voedsel over te brengen.

http://youtu.be/lKvbVJasGXc

 

Designprijs en duurzaamheidsaward voor de Flare Pan

De beste prototypes waren zelfs dubbel zo efficiënt als een standaard pan maar helaas niet direct geschikt als consumentenproduct. Het uiteindelijke model, dat wel prima is af te wassen, scoort met 30% efficiëntiewinst nog steeds super en ziet er met de vinnen en mooie coating ook zeer strak uit.

Het kookgerei won reeds verschillende awards, zowel voor het mooie ontwerp als voor de puike prestaties. Mocht je in de markt zijn voor een nieuw setje pannen dus zeker het overwegen waard. Zelf kan ik nog even door met mijn keukenuitrusting, ik wacht nog op een combinatie van deze Flare Pan en zelfroerende pan (ook met vinnen, maar dan aan de binnenkant).

Bron: De Ingenieur van augustus 2014 (papieren versie)
ImageCredit: Youtube still

 


Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...