Vooruitgang in behandeling hartpatiënten opgeschort

Met de ellende in Oekraïne, Gaza en Syrië leek deze zomer zijn komkommerdier mis te lopen. De aankondiging van de Universiteit Maastricht (UM) om dierproeven uit te voeren op labradors maakt nu dat dieren alsnog de voorpagina’s halen. Het socialmediageweld blijkt effectief: Proeven met labradors opgeschort (NOS).

Dierproeven zijn nooit leuk, soms toch nodig

Het onderzoek in Maastricht zou bijdragen aan de strijd tegen hartkwalen. 39 honden zouden het leven laten, 13 reeds gedurende de experimenten en de rest na afloop doormiddel van een spuitje. Dat klinkt pijnlijk, zielig en onmenselijk, en dat is het ook. Zelf heb ik een prachtige hond en ik moet er niet aan denken dat dat beest zoiets moet doorstaan. Hetzelfde geldt ongetwijfeld voor de onderzoekers.

Maar soms heiligt het doel de middelen: Dierproeven zijn noodzakelijk om nieuwe behandelmethoden te valideren en onverwachte bijeffecten van medicijnen tijdig te registreren. Voor vrijwel elk medicijnen dat nu op mensen wordt toegepast hebben ooit dieren geleden en dat is niet leuk. Mede dankzij deze dierproeven echter is hoogstwaarschijnlijk tenminste een familielid gered van een anders gewisse dood, daar zijn we dan weer wel blij mee.

Replacement, refinement en reduction

Er zijn heel veel vragen te stellen bij het doen van dierproeven, de ruimte die onderzoekers en bedrijven hebben om te experimenteren met dieren is daarom terecht flink ingeperkt. Onderzoek waarin gebruik wordt gemaakt van dieren wordt vooraf getoetst aan de drie R’s (Replacement, refinement en reduction). Waar mogelijk wordt gekozen voor onderzoek zonder dieren en als dierproeven onvermijdelijk zijn blijft het aantal dieren, alsook het ongemak tijdens de proeven, zo beperkt als mogelijk.

Dat neemt niet weg dat talloze ratten, muizen en andere dieren nog dagelijks worden geofferd voor ontwikkeling in de medische wereld en, veel onbenulliger, de cosmetica. Wie daar niet mee kan leven moet niet alleen protesteren tegen de dierproeven zelf maar ook de mooie resultaten die er uit voortkomen boycotten; geen pijnstillers bij een beetje hoofdpijn, geen make-up, deodorant en als het er echt op aankomt ook geen pacemaker.

De dood van een lieve hond doet meer voor de medische wetenschap dan een emmer ijswater

Dierproeven zijn dus aan de orde van de dag. Een ongemakkelijke waarheid maar essentieel voor onze eigen veiligheid. Dat de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) in dit specifieke geval meer dan 80.000 (digitale) handtekeningen heeft verzameld tegen de dierproeven toont vooral de kracht van lieve puppy-ogen. Facebook en Twitter staan er vol mee.

Tegelijkertijd doen ook de emmers die mensen over zich heen laten storten voor onderzoek naar de ziekte ALS het fantastisch, veelal vanuit dezelfde accounts. Mocht je toevallig met veel enthousiasme aan beide hypes meedoen; goed bezig! Besef je echter wel dat je je zojuist een nat pak hebt aangemeten voor een doel dat alleen behaald zal worden dankzij dierproeven. Pamela Anderson – bekend van medische wonderen die ook vast niet geheel proefdiervrij tot stand zijn gekomen – zag deze tegenstrijdigheid wel en weigerde daarom de Ice Bucket Challenge (RTL).

ImageCredit: pepoitana @ sxc.hu

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...