General Fusion: Vernieuwend concept voor kernfusie
Al decennia lang is kernfusie de grote belofte van de (duurzame) energiewereld. Emissievrij, praktisch oneindig beschikbaar en zonder wezenlijk radioactief afval. Hard lijkt het allemaal niet te gaan maar zo af en toe komt er nieuws voorbij dat de hoop weldegelijk in leven houdt.
Magnetized Target Fusion
De Amerikaanse start-up General Fusion is zo’n vernieuwer die de hoop inzake kernfusie weer flink doet oplaaien. Oprichter Michel Laberge borduurt voort op basis van een bestaand fusieconcept waar we bij WattisDuurzaam nog niet van gehoord hadden: Magnetized Target Fusion.
Bij kernfusie is het zaak waterstofisotopen met enorm geweld te laten botsen. In het internationale samenwerkingsverband ITER werkt men aan een zeer complexe plasmareactor waarin de kernfusie continu plaatsheeft, bij het Amerikaanse NIF is de strategie het gepulseerd beschieten van kleine volumes fusiebrandstof. De methode van General Fusion houdt het midden tussen deze twee technologieën, Michel Laberge legt het uit in onderstaande TED-Talk.
High tech meets stoommachine + kolkend gesmolten lood
Het fusieconcept van General fusion bestaat uit een fusiereactor waarin vloeibaar lood rond kolkt. Net als in een kopje thee ontstaat een werveling die het gesmolten metaal tegen de wanden duwt, in het midden ontstaat zo een lege ruimte.
In een andere reactor wordt een kernfusieplasma voorbereid, welke gepulseerd wordt ingespoten midden in de werveling. Direct na elke plasma-injectie drukt een aantal stoomaangedreven hamers het reactorvolume samen.
Door de zeer snelle compressie van het geïnjecteerde plasma vindt kernfusie plaats, de energie wordt afgegeven aan het gesmolten metaal. Dit staat een deel van zijn warmte vervolgens af aan een ordinaire stoomcyclus, welke de fusie-energie omzet in elektrische energie. Een gedeelte van het stoom wordt gebruikt om de hamers op te laden voor de volgende fusiepuls.
Kernfusie nu binnen bereik van durfkapitaal?
Het concept roept veel vragen op maar maakt ook enthousiast; het lijkt allemaal in de basis daadwerkelijk technisch haalbaar. Hoewel nog steeds erg complex oogt de machine van General Fusion veel simpeler dan de gigantische installaties van zowel NIF als ITER.
Dit lijkt een technologie waar particuliere investeerders en commerciële partijen direct op kunnen instappen. Ook voor hen dan natuurlijk nog steeds een flinke gok maar ook een fantastische kans om de huidige, vrij logge kernfusie-organisaties af te troeven op weg naar positieve energie-output. Kom maar op Google Energy! 🙂
Nog meer tijd en interesse? Lees onze longread met achtergrondinformatie bij kernfusie in het algemeen en bij de werkingsprincipes van ITER en NIF in het bijzonder. Ook aan koude kernfusie (geliefd onderwerp voor complottheorieën) is hier eerder een groot artikel geweid, lees meer.
Bron: GeneralFusion.com
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.