Energieopslag is letterlijk een goudmijn in Australië

Mooz L via Unsplash Public Domain

De Australische staat Queensland ondersteunt de ontwikkeling van het Mt Rawdon Pumped Hydro project met A$50 mln (€28 mln). De energieopslagcentrale zou een opslagcapaciteit van liefst 20 gigawattuur kunnen krijgen. 

Praktisch hergebruik

De locatie van de beoogde energieproject is nu nog in gebruik als goudmijn, geëxploiteerd door het Australische mijnbouwbedrijf Evolution Mining.

Als gevolg van de jarenlange mijnbouwactiviteiten is een diepe put ontstaan. Nu de goudwinning langzaamaan stilvalt voorziet Evolution Mining voor deze put een tweede leven als waterreservoir voor een grote pompcentrale.

In uren waarin veel goedkope elektriciteit beschikbaar is, pompen turbines water vanuit dit laag gelegen reservoir omhoog naar een – nog te creëren – topreservoir. Als de vraag naar elektriciteit stijgt, stort het water via dezelfde turbines weer het lagergelegen reservoir in. Zo levert het project tot 10 uur lang 2 gigawatt aan elektriciteit terug. De hoop is dat het project operationeel is ‘by the early 2030s’. Daar is nog wel wat meer voor nodig dan de nu door Queensland geboden A$50 mln.


Niet de eerste omgebouwde goudmijn

Elders in Queensland is de transitie van een goudmijn tot pompcentrale al bijna voltooid. Dit Kidston Pumped Storage Hydro Project is met 250 megawatt aan turbinevermogen en 2 gigawatt aan opslagcapaciteit een stuk kleiner dan het Mt Rawdon project maar – zoals ook uit de video hieronder blijkt – betekent kleiner niet dat het om een bescheiden project gaat. Ook 250 megawatt voor 8 uur lang is zeer de moeite waard.

Wereldwijd komen tientallen oude of bijna uitgeputte mijnen in aanmerking voor de ombouw tot energieopslag. Het grote voordeel van deze locaties is dat ten minste 1 van de benodigde grote gaten al gegraven is, dat wegen voor zwaar materieel al beschikbaar zijn en dat er – dus – al sprake is van verstoring van de natuur in het gebied. Onder meer Duitsland en Griekenland onderzoeken de haalbaarheid van hergebruik van bruinkoolmijnen voor opslag van hernieuwbare energie.


Bron: Evolution Mining, RenewEconomy, Genex / Imagecredit: Mooz L via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.