Zelf zonnepanelen installeren, in een dag
Afgelopen week, toen de zon nog wel scheen, werd de WattisDuurzaam-redactie uitgenodigd om te helpen bij de installatie van een aantal zonnepanelen in Enschede. Nu het water met bakken uit de hemel komt tijd voor een verslag.
Eindelijk zonnestroom, helaas bij een ander
Al sinds ik schrijf voor WattisDuurzaam wil ik graag een eigen set zonnepanelen. Op mijn huidige (huur)huis, met heerlijk dakterras maar daardoor zonder vrij dak, is hooguit ruimte voor twee à drie panelen. Dat is domweg de moeite niet. Blij was ik dus met de uitnodiging van een trouwe lezer om te helpen met de installatie van zijn eigen zonnestroomsysteem. Komt er van dat pratice what you preach tenminste nog een beetje terecht. 😉
Dit al wat oudere huis was, ver voor dat er van zonnepanelen überhaupt sprake was, reeds geoptimaliseerd voor de installatie van zon PV. Het dak heeft een hellingshoek van ± 35 graden, pal op het zuiden. Super voor zonne-energie, alleen het schoorsteentje links werpt in de late avondzon een kleine schaduw op het te bouwen systeem.
Aansluiting zonnepanelen & inverter in meterkast
Eenmaal aangekomen in Enschede had ik eerst nog andere verplichtingen. Die liepen iets uit en toen ik de werkelijke plaats van bestemming bereikt had bleek het belangrijkste elektricienswerk reeds voltooid. Een mooie omvormer hing strak aan de keldermuur en was aangesloten in de meterkast. Van kelder tot zolder hingen twee dikke kabels die nog wel even netjes weggewerkt moest worden. Een indicatie van deze werkzaamheden in het filmpje hieronder:
Dakhaken en profielen voor zonnepanelen op een schuin dak
Na een kop koffie klommen we in de brandende zon het dak op. Na wat passen en meten werden enkele banen dakpannen opgeschoven om daaronder stevige haken te bevestigen. Aan deze haken werden vervolgens dwarsprofielen gemonteerd die de zonnepanelen zelf vasthouden.
Behoedzaam met zonnepanelen het dak op
Zes zonnepanelen (elk 240 Wattpiek, van Chinese makelij) stonden klaar om op de profielen geschroefd te worden. Ondanks het mooie weer stond er een vlagerig briesje en zo’n zonnepaneel pakt toch flink wat wind. Voorzichtigheid was dus geboden maar het plaatsen van de panelen ging desalniettemin uiterst soepel. In twee banen van drie werden de panelen vastgeklemd en vervolgens via de voorgemonteerde connectoren in serie verbonden. Hierbij een tweede filmpje dat dit proces verheldert.
In de avondzon genieten van de eerste zonnestroom
Met de panelen strak op het dak en aangesloten op de omvormer beneden was de laatste stap het registreren van het systeem. Frappant genoeg trad de omvormer pas in werking nadat deze via internet (wifi) was aangemeld. Na enkele spannende minuten wachten bleek het systeem gelukkig prima te werken; ruim 200 watt leverden de panelen nog, terwijl de lage avondzon vanuit het westen nog slechts over het dak scheerde.
In krap een dag lag er kortom een mooi systeem van bijna 1500 Wp, in ware ‘buurman en buurman stijl’ geïnstalleerd door twee kerels die dit beiden voor het eerst deden. Hier en daar had een en ander zeker efficiënter gekund maar het hele proces viel ons enorm mee.
In de wetenschap dat de koelkast (en de rest van het huishouden) voortaan voor ongeveer de helft op zonne-energie zal draaien trokken we een paar welverdiende bieren open. Zeker ook op de ruim 60.000 huishoudens die afgelopen jaar in Nederland overstapten op eigen zonnestroom!
- Emissieloos baggeren met elektrisch kraanschip - 20 jan 2025
- Meer autobranden met Oud & Nieuw dan na heel jaar aan laadpaal - 13 jan 2025
- Autoverkeer rijdt relatief goed door in Nederlandse binnensteden - 08 jan 2025
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.