Additionaliteit elektrolyser geen must voor groene waterstof

Chlooralkaliproducent Nobian claimt de eerste grootschalige producent van gecertificeerde Renewable Fuels of Non-Biological Origin (RFNBO) te zijn in Europa. In Rotterdam produceert Nobian jaarlijks 14.000 ton ‘groene’ waterstof.
Inspectie- en certificatiebureau Normec heeft de Rotterdamse elektrolysefabriek van Nobian gecertificeerd als RFNBO-conforme waterstofproducent.
De betreffende elektrolysers van Nobian zijn echter niet bedoeld voor de productie van waterstof. Deze fabriek, die al draaide lang voordat de waterstofhype op stoom kwam, produceert de basischemicaliën chloor en natronloog uit tafelzout opgelost in water. Bij dit proces komt waterstof als bijproduct vrij. Deze waterstof mag Nobian nu officieel als groene waterstof verkopen.
Het gaat volgens het certificaat om 140 megawatt elektrolysecapaciteit en 14.000 ton waterstof per jaar. “Hiermee is het de grootste RFNBO-gecertificeerde groene waterstoffabriek in Europa”, schrijft Nobian in het persbericht. “De groene waterstof draagt bij aan het behalen van de EU-doelstellingen voor het verminderen van de CO2-uitstoot in mobiliteit en industrie.”
Voorwaarden aan de elektriciteit voor de productie van RFNBO
Waterstofproductie met elektriciteit reduceert niet automatisch CO2-uitstoot ten opzichte van traditionele waterstofproductie uit aardgas. Om bij te dragen aan de reductie van broeikasgasemissies moet de elektriciteit voor elektrolysers conform Europese regelgeving ten minste aan deze 3 voorwaarden voldoen:
- Additioneel | Als elektrolysers elektriciteit afnemen van bestaande wind- en zonneparken, is die elektriciteit niet meer beschikbaar voor andere verbruikers. En dat terwijl het totale elektriciteitsverbruik toeneemt door de elektrolyser. Dan veroorzaakt elektrolyse extra productie in kolen- en gascentrales. Om dat te voorkomen, moeten voor hernieuwbare waterstof additionele en ongesubsidieerde hernieuwbare energieprojecten gebouwd zijn.
- Tijdsgebonden | De bouw van elektrolysers is kostbaar en ze verdienen hun investering alleen terug als ze draaien. Het waait echter niet altijd en soms is het donker. Om te voorkomen dat elektrolysers op fossiele stroom draaien, moet de productie van de (additionele) hernieuwbare elektriciteit in tijd overeenkomen met de productie van de waterstof.
- Plaatsgebonden | Een elektrolyser in Nederland die elektriciteit afneemt uit een windpark in Mexico draait alsnog niet op de elektriciteit uit dat windpark. Er ligt tenslotte geen elektriciteitsnet tussen Mexico en Nederland. Daarom moet het aannemelijk zijn dat de elektriciteit uit het additionele productieproject de elektrolyser in kwestie kan bereiken.
Om de productie van groene waterstof in de eerste jaren aan te jagen, hoeven elektrolysers die voor 1 januari 2028 in gebruik komen niet te voldoen aan deze voorwaarden voor elektriciteitsinkoop. Hier is inkopen van hernieuwbare elektriciteit uit bestaande duurzame projecten afdoende voor een groen label.
Nobian koopt al jaren vergroende stroom in
De chlooralkalifabriek in Rotterdam was in1960 een van de eerste fabrieken die in de Botlek in gebruik genomen is. In 2017 sloten AkzoNobel (nu Nobian) en Nuon (nu Vattenfall) een contract voor de levering van 1,5 miljard kilowattuur aan hernieuwbare elektriciteit. In 2021 sloten Vattenfall en Nobian een nieuw contract om tot 20% van het vermogen van de elektrolysers in Rotterdam flexibel op en af te regelen op basis van het aanbod van groene stroom.
De chlooralkalifabriek van Nobian draagt dus een mooi steentje bij aan de inpassing van wind- en zonnestroom maar de fabriek doet dit al langer dan Nobian zelf bestaat. En dus ruim voor 1 januari 2028.
Ook de waterstof ontstaat al sinds jaar en dag als bijproduct. Die waterstof had altijd al waarde en wordt dus ook al gebruikt. Dat Nobian deze waterstof nu als groen mag verkopen, is dus een puur administratief feestje. Partijen die de groene waterstofcertificaten van Nobian kopen, mogen wapperen met verduurzaming maar in de praktijk verandert er niets. Kopen van de waterstofcertificaten leidt niet tot CO2-reductie ten opzichte van de situatie die al zeker sinds december 2017 bestaat.
Sinds januari 2018 is Nobian onder verschillende bedrijfsnamen voornemens om een zeer bescheiden elektrolyser van 20 megawatt te bouwen die daadwerkelijk een beetje additionele waterstof zou produceren. De investeringsbeslissing is sindsdien talloze keren uitgesteld. Recent las ik dat het concern nu verwacht om de investering in 2025 door te zetten.
De elektrolyser zou dan in 2027 draaien. Op tijd om niet te voldoen aan de spelregels voor daadwerkelijk groene waterstof.
Bron: Nobian, Vattenfall / Imagecredit: ChatGPT
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Waterstof, het kleinste atoom en lekt overal doorheen. Zwaarder broeikasgas dan CO2, maar dat hoor je niemand over. Straks de grootste milieuramp op aarde als waterstof doorzet en mensen de gevaren niet in gaan zitten. Alles draait nu om geld verdienen.
Waarom lees je niets over dit MEGA probleem dat er aan gaat komen?
Stop met die onzin waterstof voordat het te laat is.