Wie koopt de miljoenste oplaadbare auto in Nederland?

ChatGPT

Als je een dezer dagen naar de dealer gaat om een nieuwe elektrische of hybride auto op te halen, zou het zo kunnen zijn dat je de miljoenste oplaadbare auto van Nederland in ontvangst neemt. Die mooie mijlpaal is namelijk bijna bereikt.

Gestage groei EV, comeback PHEV

Eind maart 2025 waren er in Nederland ruim 580.000 volledig elektrisch aangedreven auto’s (EV’s), bijna 410.000 hybride aangedreven auto’s (PHEV’s) en 628 waterstofauto’s geregistreerd.

Als de verkoop van EV’s en PHEV’s de trend van de voorgaande maanden vasthoudt, zet iemand halverwege april 2025 de miljoenste ‘stekkerauto’ op kenteken. Een mooie mijlpaal, en een feestje waard!


Geruchten over het instorten van de EV-verkoop zijn sterk overdreven

De verkoop van elektrisch en hybride auto’s is de afgelopen jaren sterk gestimuleerd door de Nederlandse overheid. De voorgaande en huidige coalitie hebben die stimulansen rap afgebouwd. Recente uitspattingen van de baas van de tot voor kort populairste elektrische autobouwer helpen de opmars van elektrische auto’s ook niet. Desondanks zet die opmars gestaag door. Sinds de zomer van 2022 is het aantal EV’s en PHEV’s in Nederland verdubbeld.

Opvallend is de comeback van hybride auto’s. Toen volledig elektrische modellen met een aantrekkelijke actieradius nog zeldzaam en extreem duur waren, was hybride een logisch compromis. Toen het aanbod van auto’s zonder brandstofmotor eenmaal op orde was, verviel voor veel door duurzaamheid gedreven kopers het argument om nog een hybride te overwegen.

Inmiddels lijkt voor de gemiddelde – niet specifiek door duurzaamheid gedreven – autokoper het argument vervallen om nog een auto zonder elektromotor te overwegen. Afgelopen maart was 35,5% van de nieuwverkochte auto’s volledig elektrisch en liefst 49,8% hybride aangedreven. Het is dus de verkoop van puur brandstofaangedreven auto’s die daadwerkelijk instort.



Bron: RDW, RVO / Imagecredit: ChatGPT

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Carel Wreesmann schreef:

    En dit is allemaal mogelijk geworden dankzij steeds betere batterij technologie. Het is heel wonderlijk, dat er materialen bestaan, zoals in een LFP batterij, die zo goed in staat zijn om elektronen op te nemen, vast te houden en vervolgens weer af te geven, wanneer nodig. En dat duizenden keren achter elkaar, tegen steeds lagere kosten.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.