Startup neemt offshore waterstofplatform over van Shell en Eneco

Het Italiaanse Rosetti Marino heeft in opdracht van Eneco en Shell een offshore platform met een elektrolyser, brandstofcel en accu gebouwd. De startup Delft Offshore Turbines (DOT) neemt dit platform over voor onderzoek.
Het platform bevat een elektrolyser van 2,5 megawatt, opslagtanks voor 1200 kilo waterstof en een brandstofcel van 1 megawatt.
De 1200 kilo waterstof is – uitgaande van een rendement van 60% voor de brandstofcel – goed voor 24 megawattuur aan opslagcapaciteit. Het platform bevat ook een accu van 5 megawattuur die vermoedelijk in één 20-voetszeecontainer (6×2,5 meter) past. De rest van het platform van 19 bij 41 meter dient dus vooral om de waterstofinstallaties te huisvesten.
Losgekoppeld van windpark Hollandse Kust Noord
Het platform gaat nu op transport van Italië naar de Eemshaven, waar DOT de installaties in samenwerking met kennisinstelling TNO en Groningen Seaports eerst op land zal testen. Op een later moment volgt mogelijk alsnog de installatie van het platform – ook wel de Base Load Power Hub (BLPH) – in een windpark op zee.
Verenigd in de joint venture Crosswind wonnen het Britse olieconcern Shell en het Japans-Nederlandse energieconcern Eneco in juli 2020 de tender voor de ontwikkeling en exploitatie van het offshore windpark Hollandse Kust Noord. Innovaties zoals de Base Load Power Hub en een drijvend zonnepark speelden een rol in de gunning van het windpark van 759 megawatt.
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) – die gaat over de gunning en naleving van vergunningsvoorwaarden in Nederlandse offshore windkavels – is akkoord met de overdracht van het platform naar DOT.
“De komst van de BLPH naar de Eemshaven helpt om de kennis te vergaren die nodig is om in de toekomst op grote schaal offshore windenergiehubs te realiseren”, zegt Rene Peters, directeur energieinfrastructuur bij TNO. Peters is blij met de keuze om het platform eerst op land te testen: “Het platform is op deze manier gemakkelijk toegankelijk voor een breder netwerk van onderzoekers en energie-instituten, wat de innovatie in de hele industrie kan versnellen.”
Voorgenomen megaprojecten voor offshore elektrolyse
De Nederlandse overheid beoogt een tender uit te schrijven voor de ontwikkeling van een offshore elektrolyser van liefst 500 megawatt. Die zou in 2031 operationeel moeten zijn en (een deel van) de energie uit het nog te ontwikkelen windkavel Ten noorden van de Waddeneilanden via een bestaande gasleiding als groene waterstof aan land moeten brengen.
Exclusieve ervaring met kleinschalige elektrolyse op zee zou Shell en Eneco een mooie voorsprong geven in deze tender en voor andere grotere offshore waterstofprojecten op de Nederlandse Noordzee. Dat Shell en Eneco de Base Load Power Hub afstoten, doet vermoeden dat zij op korte termijn beperkte interesse hebben in deze projecten.
Binnen de inmiddels allang vergeten megalomane intentieverklaring North2 meenden Shell, Eneco, Gasunie en nog enkele grote namen uit de energiewereld liefst 10.000 megawatt aan offshore windenergie als waterstof aan land te brengen in Noord-Nederland. Shell deed in de bijna identieke maar Duitse intentieverklaring Aquaventus een gooi naar nog eens 10.000 megawatt offshore windwaterstof in het Duitse deel van de Noordzee.
De omvang van de Base Load Power Hub met slechts 2,5 megawatt aan elektrolyse geeft een beeld van wat nodig is om 500 megawatt of zelfs 10.000 megawatt aan elektrolysers op zee te realiseren. Misschien is de klaarblijkelijke inschatting van Shell en Eneco dat het zo’n vaart niet zal lopen met offshore waterstofproductie terecht.
Bron: Crosswind, Rijksoverheid / Imagecredit: Crosswind
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.