Verduurzaam je woning: een investering in de toekomst

Freepik

In de energietransitie is verduurzaming ook voor woningeigenaren steeds belangrijker. Zo draag je bij aan een beter milieu, bespaar je op de energierekening en verhoog je je wooncomfort. Maar hoe financier je je verduurzaming?

Dit artikel is onderdeel van een samenwerking met Freo.

Financieringsopties: de voordelen en nadelen diverse mogelijkheden

Een verbouwing kan je op verschillende manieren financieren, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de omvang van de verbouwing. Hieronder verschillende manieren om verbouwplannen te bekostigen, met hun voordelen en nadelen.

Check of je verbouwing in aanmerking komt voor subsidie(s)

Het is allereerst goed om te onderzoeken of er subsidies beschikbaar zijn voor jouw verbouwing. In sommige gevallen biedt de overheid of je gemeente financiële steun voor bijvoorbeeld het verduurzamen van je woning. Voorbeelden hiervan zijn de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) voor isolatiemaatregelen en de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) voor warmtepompen en zonneboilers. Het combineren van een subsidie met een financieringsoptie kan de kosten van je verbouwing flink verlagen.

Spaargeld

De veiligste en goedkoopste manier om een verbouwing te financieren is door je spaargeld te gebruiken. Het grootste voordeel hiervan is dat je geen rente betaalt en je geen schuld opbouwt. Daarnaast voorkom je het aangaan van nieuwe financiële verplichtingen. Het nadeel is echter dat je mogelijk je financiële buffer aanspreekt. Dat kan voor onzekerheid zorgen als er onverwachte kosten optreden in de toekomst.

Energiebespaarlening

Voor duurzame verbouwingen kun je kiezen voor een Energiebespaarlening. Deze lening is speciaal bedoeld voor energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van zonnepanelen of isolatie. Een groot voordeel is dat de overheid gunstige voorwaarden biedt, zoals een relatief lage rente. Bovendien verlaag je op de lange termijn je energiekosten. Een nadeel is dat deze lening specifiek gericht is op duurzame maatregelen. Dat betekent dat je de kosten voor andere soorten verbouwingen op een andere manier moet financieren.

Onderhands verhogen hypotheek

Een veelgebruikte optie is het verhogen van je hypotheek. Als de waarde van je huis is gestegen en als je een deel van de hypotheek al hebt afgelost (de inschrijving van de hypotheek bij de notaris dus hoger is dan het huidige hypotheekbedrag), kun je mogelijk een hogere lening krijgen. De rente op een hypotheek is doorgaans lager dan bij andere vormen van lenen, wat een groot voordeel is. Wel moet je rekening houden met de bijkomende kosten zoals taxatiekosten, en mogelijk strengere inkomenscriteria.

Extra hypotheek

Een andere mogelijkheid is het afsluiten van een tweede hypotheek. Dit kan aantrekkelijk zijn als je huidige hypotheekverstrekker niet toestaat dat je je hypotheek verhoogt, of als je liever een tweede lening aangaat. Een voordeel van deze optie is dat je alsnog een relatief lage hypotheekrente kunt krijgen. Een nadeel is dat je opnieuw notariskosten en andere afsluitkosten moet betalen, en dat je twee aparte hypotheken moet beheren.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening (bijvoorbeeld bij Freo) is geschikt voor kleinere verbouwingen of wanneer je een vaste looptijd en vaste maandelijkse lasten wilt. Het voordeel van een persoonlijke lening is dat je vooraf precies weet hoeveel je elke maand moet betalen en wanneer de lening is afgelost. Ook hoef je geen onderpand zoals je huis te gebruiken. Het nadeel is dat de rente vaak hoger is dan bij een hypotheek, en de looptijd korter, waardoor je maandlasten hoger kunnen uitvallen.

Diverse verduurzamingsmaatregelen voor je woning

Een goede basis is het aanbrengen van isolatie aan het dak, de muren en de vloer. Spouwmuurisolatie is bijvoorbeeld relatief eenvoudig en populair. Volgens recente cijfers van Milieu Centraal is spouwmuurisolatie een van de meest kosteneffectieve maatregelen. Daarnaast zijn dakisolatie en vloerisolatie essentieel om warmteverlies te minimaliseren.

Het vervangen van enkel glas door HR++ of triple glas zorgt voor een aanzienlijke verbetering van de isolatie. Vergeet na goede isolatie niet ook te zorgen voor goede ventilatie. Een systeem met warmteterugwinning zorgt ook voor een energiebesparing.

Verder kun je overwegen om zonnepanelen te installeren om je eigen groene stroom op te wekken en je energierekening te verlagen. De installatie van zonnepanelen is de afgelopen decennia enorm toegenomen in Nederland. Dit komt mede door de salderingsregeling, waarmee eigenaren de opgewekte stroom konden verrekenen met hun verbruik. De ophef rondom de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 heeft voor veel onzekerheid gezorgd. Ondanks deze wijziging kunnen zonnepanelen een interessante investering blijven. Belangrijk is dan wel dat het aantal zonnepanelen past bij het verbruik, en zoveel mogelijk opgewekte elektriciteit thuis gebruikt wordt (apparaten, elektrische auto opladen, thuisbatterij)en zo weinig mogelijk elektra teruggeleverd wordt.

De (hybride) warmtepomp wordt gezien als een belangrijk alternatief voor de gasgestookte cv-ketel. Hoewel de verkoop in 2024 en 2025 is teruggelopen door afschaffing van de hybride warmtepompnorm en verlaging van subsidie op warmtepompen, kan een warmtepomp een woning duurzaam en comfortabel maken.

Een groen dak of gevel tot slot dragen niet alleen bij aan isolatie, maar ook aan de biodiversiteit en waterberging. Vooral in stedelijke gebieden worden groene daken steeds populairder.

Op weg naar een duurzame toekomst (met de voor jou beste financiering)

Verduurzaming van je woning is een investering in de toekomst. Het draagt bij aan een beter milieu, verlaagt je energierekening en verhoogt het wooncomfort. Door je goed te informeren over de verschillende maatregelen en financieringsopties, kun je een weloverwogen keuze maken.


Imagecredit: Freepik

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.