Waterstofmolecuul midden op A7 komende jaren steeds groener

Op de middenberm in een bocht van de A7 ter hoogte van Kolham is vandaag een nieuw kunstwerk onthuld. Het 6 meter hoge kunstwerk symboliseert de transitie van fossiele (grijze) waterstof naar hernieuwbare (groene) waterstof.
Op de plek van het nieuwe waterstofkunstwerk stond tot voor kort een methaanmolecuul, ter ere van de gaswinning in Groningen. In 2024 werd duidelijk dat dit aardgaskunstwerk op deze plaats niet meer houdbaar was.
Dat had overigens niet direct met de negatieve gevolgen van de gaswinning in het gebied te maken. Het grote aardgasmolecuul op de middenberm voldeed simpelweg niet meer aan de actuele verkeersveiligheidsvoorschriften.
Hoewel de energietransitie dus niet de aanleiding was om het bestaande kunstwerk af te danken, ontstond wel direct het idee om de energietransitie in beeld te brengen met een nieuw kunstwerk. “Aardgas maakt hier nu letterlijk plaats voor waterstof”, schrijft HynetServices in haar persbericht. Het bedrijf is al jaren intensief betrokken bij de waterstofambities in Groningen en doneerde het nieuwe, smallere kunstwerk, dat wel binnen de actuele veiligheidseisen van de wegbeheerder past.
Van fossiel grijs naar hernieuwbaar groen
De symboliek van het nieuwe kunstwerk gaat verder dan het vervangen van aardgas. HynetServices is van plan het glimmende – en nu nog volledig grijze – kunstwerk geleidelijk steeds groener te kleuren. Telkens als het aandeel groene waterstof in het totale Nederlandse waterstofverbruik 10 procentpunt is toegenomen, spuit het bedrijf het kunstwerk een tint groener. Dit gaat door totdat alle waterstof in 2050 voor 100% groen is, net als het dan knalgroene kunstwerk.
De omgeving is nog niet woest enthousiast over het nieuwe kunstwerk. Dat geldt overigens ook wat betreft de transitie van aardgas naar groene waterstof. “Deze twee grijze bollen zijn echt een stuk saaier dan het oude gasmolecuul met zijn blauwe hart”, aldus een van de omwonenden. “En als ik hoor hoe lang het allemaal duurt met die groene waterstof dan zijn ze voorlopig drukker met het wegpoetsen van groene aanslag dan met herspuiten van het kunstwerk.”
Hieronder een nieuwsitem van RTV Midden Groningen over het verwijderen van het gasmolecuul van oktober 2024.
Bron: HynetServices / Imagecredit: Detlef Schobert, Creative Commons
Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Voor de verkeersveiligheid zou een elektron nog veiliger zijn dan een waterstofmolecule.
Stapelgek.
Kunst met inhoud wordt niet altijd gewaardeerd..misschien zouden we meer moeten denken hoe krijgen we het kunstwerk zo snel mogelijk donkergroen ipv saai..wie maakt er hier groene waterstof??
Aan Bas Doeksen: Een elektron op dezelfde schaal is bijna onzichtbaar (klein). Maar het is wel een goed idee, want niet waterstof moleculen, maar elektronen gaan aardgas vervangen. Waterstof is een prachtige technologie, maar het is te duur.
🧐👍
vandaag is wel 1 april 🙂