Poolse regering geeft windturbines de ruimte, met oog op economie

Sander Weeteling, via Unsplash Public Domain

De Poolse regering heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de minimumafstand van windturbines tot bebouwing beperkt tot 500 meter. Daarmee ontstaat meer ruimte om de importafhankelijkheid te verkleinen met betaalbare windenergie.

Van 10x tiphoogte tot 500 meter

“Dit is een geweldige stap richting goedkopere elektriciteit”, zegt Paulina Hennig-Kloska, minister van Klimaat en Milieu. “We elimineren blokkades voor hernieuwbare energie en bieden ondersteuning aan groene bedrijven.”

In Polen moeten ontwikkelaars van windparken nu nog 700 meter afstand aanhouden tussen windturbines en bebouwing. Het wetsvoorstel brengt deze afstand terug tot 500 meter. Daarmee hoopt Polen voor 2030 nog 10 gigawatt aan nieuwe windparken te realiseren, deels door het vervangen van veel kleinere oude turbines in bestaande windparken.

In 2016 nam Polen nog een wet aan die de bouw van windturbines verbood binnen een straal van 10 keer de hoogte van de turbine, gemeten tot de tip van de wiek op het hoogste punt. Bij moderne windturbines komt dat neer op een afstand van zo’n 2,5 kilometer. Als gevolg van deze 10H-afstandsnorm viel de ontwikkeling van windparken in Polen vrijwel stil.

In 2022 bracht het toenmalige kabinet ook al een wetsvoorstel in stemming om deze afstand tot 500 meter te beperken. De nu vigerende 700 meter is een resultaat van een amendement op dat voorstel. Gegeven de huidige samenstelling van het Poolse parlement is de verwachting dat de 500 meter de stemming dit keer wel overleeft.


Nederland nog altijd in afwachting van nieuwe norm voor windturbines

Sinds een uitspraak van de Raad van State in 2021 heeft Nederland geen geldige landelijke normen voor de bouw van windturbines. Tegenstanders van windenergie in Nederland verwezen vaak naar de strenge 10H-afstandsnormen in Polen en de Duitse deelstaat Beieren, als voorbeeld voor de nieuw vast te stellen Nederlandse norm voor wind op land.

10H achterhaald

Zowel Polen als Beieren lieten deze norm al in 2022 varen, beiden met het oog op de economische voordelen van meer windenergie.

Een nieuwe Nederlandse norm voor windenergie is na jaren debat, onderzoek en voorbereiding nog altijd niet rond. ‘Wachten op de nieuwe norm’ is voor tegenstanders inmiddels een argument op zich om nieuwe windparken tegen te houden.

Net als in Polen en Beieren is ook het Nederlandse bedrijfsleven tegen een strenge afstandsnorm. Meer windturbines maken de bouw van woningen en de verduurzaming van bedrijven mogelijk.

Arcadis deed begin 2022 in opdracht van het ministerie van Economische zaken en Klimaat onderzoek naar afstandsnormen voor windturbines in andere Europese landen. Polen en Beieren waren destijds nog echt de uitschieters.


Bron: gov.pl, Euractiv / Imagecredit: Sander Weeteling, via Unsplash Public Domain

Thijs ten Brinck

Ontdek meer van WattisDuurzaam.nl

Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Danser maritieme dienstverlening schreef:

    Dus om de afstand van windmolen tot bewoning te verkleinen wordt hier gewoon gebracht als goed nieuws. Dan vraag ik me af, hoe goed is de schrijver ingelicht over…..Of gaat groot bedrijf interesse , voor gezondheid?

    • Thijs ten Brinck schreef:

      Naar de gezondheidseffecten van windturbines zijn de afgelopen decennia wereldwijd vele studies gedaan. Daarbij is geen significante relatie gebleken. Desondanks blijven de spookverhalen rondgaan.